May i medvind - men hur länge? - E55
Annons
Annons

May i medvind – men hur länge?

Uppdaterad: 2019-01-30 17:56

Med vind i ryggen från det brittiska parlamentets omröstningar i tisdags hoppas premiärminister Theresa May hitta ”alternativa arrangemang” med EU.

Men medvinden riskerar snabbt att mojna. Och ett avtalslöst utträde är fortfarande möjligt.

Annons
Annons

Fullt fokus ligger nu på att komma vidare i brexitförhandlingarna betonar premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet efter omröstningarna i tisdags. Samtidigt är det tydligt att hon fortfarande tänker använda sig av möjligheten att allt slutar i ett abrupt utträde utan avtal med EU, åtminstone som förhandlingsvapen både i och utanför landet.

Det här huset röstade i går för att avvisa ett avtalslöst utträde. Men man måste rösta för något. Annars kan man komma att lämna utan ett avtal, varnar May.

Vi kan bara garantera att vi inte lämnar utan ett avtal genom att se till att vi får ett avtal.

Nej från Bryssel

Hur det ska gå till är dock fortsatt oklart. Parlamentet röstade i tisdags för att May ska söka ”alternativa arrangemang” för att undvika den omtalade nödlösningen om Nordirland.

Både May och hennes brexitminister Stephen Barclay talar om olika alternativ för att nå i mål.

Det finns frågor kring en tidsbegränsning, frågor kring utträdelseklausuler, frågor om teknik. Och det är vad förhandlingarna med EU kommer att röra sig kring under de närmaste dagarna, säger Barclay i en radiointervju med BBC.

Från Bryssel har dock svaren varit minst sagt frostiga. Ingen vill omförhandla utträdelseavtalet.

Annons

Vi behöver den här nödlösningen, så som den ser ut, fastslår EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i ett framträdande i EU-parlamentet.

Oro för nödlösning

I brittiska tidningar – åtminstone de mer brexitvänliga – får May trots allt tummen upp för sitt sätt att ena det regerande Konservativa partiet i tisdagens omröstningar och visa att hon kan få fram en majoritet.

”May enar Tories med nya samtal med Bryssel”, skriver The Times.

”Theresa triumf”, skriver Daily Mail.

Daily Mirror konstaterar samtidigt att segern bara är tillfällig. Och många bedömare frågar sig vad som ska hända om May kommer tillbaka från samtal med EU, utan att ha lyckats genomföra det som parlamentsmajoriteten vill ha.

Den enda strategin jag kan se bakom det här är att premiärministern använder det för att en gång för alla visa för sina mest bångstyriga partikamrater att nödlösningen inte kan omförhandlas. Så då måste de möta sanningen om brexit: antingen rösta för ett avtal, eller för en andra folkomröstning eller ett utträde utan avtal, säger Anand Menon vid King’s College-universitetet i London till nyhetsbyrån AFP.

”Starka nerver”

Annons

I princip allt handlar nu om nödlösningen om Nordirland – kallad backstop på brexitengelska – som är tänkt att hålla kvar hela Storbritannien i ett gemensamt tullområde med EU från början av 2021, om inte britterna dessförinnan lyckats förhandla fram något annat alternativ med EU.

EU och Irland betonar att nödlösningen måste finnas kvar för att garantera fredsprocessen i Nordirland.

Framför allt bland de brittiska brexitanhängarna finns dock stor oro för att nödlösningen till sist ska bli permanent.

Förre brexitministern David Davis manar till brittisk kyla i förhandlingarna och ser framför sig en kamp om vem som viker först.

”EU kommer sannolikt att hålla fronten uppe ett tag. Det är dags för att parlamentet att också ha starka nerver”, manar Davis på Twitter.

Annons
Annons
Läs nästa artikel May i medvind – men hur länge? May i medvind – men hur länge?