Annons
Annons

Få mäklare tror att priserna går ner

Uppdaterad: 2018-05-12 04:05

Mäklarbranschens optimism håller i sig inför sommaren.

Bara en av fem tror att bostadspriserna kommer att sjunka den närmaste tiden.

Annons
Annons

Två av fem mäklare tror att priserna kommer att gå upp de närmaste tre månaderna, enligt Mäklarpanelen som Valueguard tar fram tillsammans med branschorganisationen Fastighetsmäklarförbundet. Lika många tror att priserna kommer att ligga kvar på samma nivå.

Mäklaroptimismen har tilltagit under våren och är lika stor som för en månad sedan.

De som står i köp- eller säljläge kan känna sig trygga i att mäklarna inte ser att det kommer att ske någon större prisaversion, som i höstas när det dök för att det var många som skulle sälja, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, till TT.

Fastighetsmäklarna ser enligt henne att det finns potentiella köpare, samtidigt som tillgången på fritidshus och villor är liten.

Sedan går vi mot sommar, högsäsong, även om det brukar bli färre objekt som ligger ute efter midsommar. Det brukar inte påverka prisbilden, de som fortfarande behöver köpa får objekt att slåss om, säger Stegman.

Samtidigt säljs en av fyra bostäder för priser under utgångspris, enligt siffror från bostadssajten Booli, vilket Dagens Nyheter rapporterar om. Det är en stor ökning jämfört med motsvarande period förra året.

Annons

De senaste månaderna har spekulanter behövt förhålla sig till de skärpta amorteringskraven, som infördes i mars. Dessutom spekuleras det i om och när Riksbanken kommer med en räntehöjning, men de senaste buden har varit att en sådan tycks låta vänta på sig.

Det är det mest positiva man kan ta med sig; en stabilisering efter att vi har haft det lite rörigt, säger Carolina Stegman.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Få mäklare tror att priserna går ner Få mäklare tror att priserna går ner