Dystra konkurssiffror förvånar - E55
Annons
Annons

Dystra konkurssiffror förvånar

Uppdaterad: 2018-12-03 10:06

Fler konkurser – trots goda tider. Ökningen är förvånande, tycker Richard Damberg, ekonom på UC. Men nu kan ännu fler konkurser komma om konjunkturen vänder.

Annons
Annons

Antalet konkurser fortsätter att öka. Under november registrerades 522 aktiebolag i konkurs, en ökning med nio procent jämfört med förra året. Allra värst är situationen i Örebro respektive Uppsalas län.

Ökningen har inte kommit plötsligt, den har pågått en tid. Samtidigt har Sverige befunnit sig i en högkonjunktur, som först nu kan ha nått sin topp, enligt Konjunkturinstitutet.

Ökningen har skett i två år, från låga nivåer, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Förvånande

Det är lite förvånande, tycker han, eftersom det gått så bra för Sveriges företag under lång tid.

Han ser framför allt två orsaker till konkursökningen – små bolag inom handel och restaurang, och oseriösa bolag som försätts i konkurs.

Detaljhandelsbolag går omkull på grund av omvandlingstrycket från e-handeln. Det är ofta små butiker i små centrum. Även restauranger i sämre lägen går omkull, det beror ofta på överetablering i branschen, säger han.

Oseriösa bolag

Men det är också många oseriösa bolag som försätts i konkurs, konstaterar Richard Damberg.

Vi har ett verktyg som letar efter motstridiga data som kan vara ett tecken på oseriösa företag. Det kan till exempel vara hög omsättning men inga anställda, och det finns en motsättning i detta. Den här typen av bolag som försätts i konkurs ökar.

Annons

Framtiden kan innebära ännu fler konkurser, tror han.

Enligt Konjunkturinstitutet har hushållens förtroende för ekonomin minskat. Det kan spä på detaljhandelskonkurserna ytterligare, speciellt om vi också går in i en lågkonjunktur.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Dystra konkurssiffror förvånar Dystra konkurssiffror förvånar