Godtrogenhet med katastrofala följder - E55
Annons
Annons

Godtrogenhet med katastrofala följder

Hur kan så många gå på bluffmakarnas fula metoder att lura av oss pengar? Vi tycker om att lita på folk, och tror gärna andra om gott. Aldrig tror vi att det onda händer oss, förklarar experten, som också varnar för vad som händer när vår tilltro går i kras.

Annons
Annons

Jag är förfärad över alla bedrägerier som ökar, jag har velat vara en motkraft så att vi inte faller offer, säger Görel Kristina Näslund, psykolog, medicine doktor och författare, som tillsammans med Sofia Ardelius skrivit boken Bara bluff, som tar upp problemen med alla de nya formerna av bedrägerier som ökar.

Värst är kanske de ökande bedrägerifallen där en bluffmakare ringer upp särskilt äldre människor, och övertalar dem på ett både listigt och hjälpsamt sätt att släppa in dem i sina internetbanker för att till exempel avvärja ett bedrägeri. Väl där inne länsas kontona med blixtens fart, och den lurade kan inget göra.

Mycket har skrivits om metoderna på senare tid, ändå fortsätter bedragarna att ringa. I många fall lyckas de också. Frågan är varför vi inte kan värja oss mot deras fula metoder.

Optimister

Vi människor kännetecknas av en optimism. Vi vet att bedrägerier pågår, men vi kan inte tro att det ska hända oss. Vi tycker om att lita på folk och tro andra om gott, förklarar Görel Kristina Näslund.

Bedragarna är oftast både mycket trevliga och hjälpsamma, och har lätt för att svänga sig med lögner och verka trovärdiga, förklarar hon.

För den som blir lurad kan dock bedrägeriet ha förödande konsekvenser.

Mister tilltron

Annons

När vi blir blåsta så mister vi tilltron till omvärlden. Vi ser illvilja överallt, och får svårt att tro på någon. Världen vänds helt enkelt upp och ned, och det är förödande för människans psyke och välmående.

Långt efteråt hänger detta kvar.

Den som drabbas lastar ofta sig själv ”Varför gick jag på det? Jag borde ha förstått”. I många fall skäms offren. Kanske man inte säger något om det som hänt en på grund av det. Men det är farligt, mitt råd är att försöka tala om det med andra, och byta erfarenheter kring det som hänt.

Gräver sig djupt in

Bedrägerier är verkligen ett allvarligt problem, eftersom det griper så djupt in i offrens liv, enligt Görel Kristina Näslund.

Det är inte bara så att man blir fattig. Det är faktiskt också så att den som blir lurad löper risk att dö en för tidig död. Flera studier i bland annat USA har visat att offren kan bli sjuka efter en sådan här händelse. De kan till exempel få högre blodtryck, svårt att sova och tryck över hjärtat. Den här tilltrosförlusten kan få fysiska konsekvenser, säger hon.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Godtrogenhet med katastrofala följder Godtrogenhet med katastrofala följder