Hamnstrejk rycker allt närmare - E55
Annons
Annons

Hamnstrejk rycker allt närmare

Hamnkonflikten är inne i ett kritiskt skede. Parterna har fått ett bud från medlarna, skriver flera medier. Men lyckas man inte nå en lösning i dag bryter strejk och lockout ut i flera svenska hamnar på onsdag.

Annons
Annons

Parterna måste ta ställning till budet senast klockan 14 i dag, tisdag, enligt Göteborgs-Posten. De vill inte kommentera läget just nu.

Nej, vi har belagts med sekretess, säger Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.

Om stridsåtgärderna sätts in skulle det påverka en rad verksamheter. Skogsbolaget Stora Enso räknar med operativt merarbete, omplanering och andra logistiska åtgärder, enligt Carl Norell, presschef på bolaget.

Det är inte bra och kommer sannolikt att leda till vissa störningar och förseningar, säger han.

Roro-trafik berörs

Sedan tidigare har Stora Enso dirigerat om en del av sina transporter och flyttat viss containertrafik från Göteborgs hamn till andra hamnar och andra transportmedel. Men denna gång berör stridsåtgärderna flera hamnar med så kallad roro-trafik, där lasten rullas på och av fartygen. Stora Enso skickar årligen runt 600 000 ton gods via Göteborgs roro-terminal.

Roro-hamnen är central för vår verksamhet, säger Carl Norell.

Facket har varslat om punktstrejker i 15 svenska hamnar från norr till söder med start den 23 januari. Och arbetsgivarna har svarat med lockout – att stänga berörda arbetare ute från arbetsplatserna.

Annons

Strejken inleds vid hamnar i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå, för att sedan utvidgas till Stockholm och Göteborg.

Den här gången skulle stridsåtgärderna få något andra konsekvenser än förra gången strejk bröt ut.

Det vi stoppar nu är i så fall handeln inom Europa. Det är andra varor och den är mer tidskänslig än vad containertrafiken är, säger Johan Woxenius, professor i sjöfartens logistik vid Göteborgs universitet, till Ekonomiekot.

I en rapport från Svenskt näringsliv beräknades svenska företags kostnader till följd av hamnstrejken under 2017 till 4,5 miljarder kronor till följd av bland annat ändrade transportvägar, längre transporttider och försenade leveranser.

Kan drabba tillverkning

Tillverkningsindustrin är en bransch som riskerar att drabbas hårt av de nu lagda varslen, särskilt företag som behöver importera varor till tillverkningen, enligt Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren.

Då måste man ha varorna i rätt tid, annars blir det risk för stopp i tillverkningen. Det är viktigt att få ut varorna i tid också men får man inte till tillverkningen får man ofta jättestora problem, säger Stefan Gustavsson.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Hamnstrejk rycker allt närmare Hamnstrejk rycker allt närmare