Här är lättast göra vinst - E55
Annons
Annons

Här är lättast göra vinst

Tandläkare, konsulttjänster och bygg. Det är branscherna där det är lättast att starta företag och få goda vinster.

Annons
Annons

Av runt 20 000 företag som startades 2014 och fortsatt var aktiva tre år senare, lyckades 13 procent redovisa ett rörelseresultat på över en halv miljon kronor, visar en studie som Swedbank satt ihop.

Det är en hyggligt stor andel som på kort tid når ett rätt bra resultat, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank.

Det skiljer dock en hel del mellan branscherna. Tandläkare och juridisk verksamhet verkar ha lättare att nå goda resultat. Även specialistläkare, datakonsulter och olika former av byggverksamhet går hyfsat bra i större utsträckning.

Där det är brist på arbetskraft går det bäst, säger Johan Kreicbergs.

Kunder i kö

I många branscher står kunder i kö och väntar på företag som kan ta sig an de efterfrågade önskemålen.

Där skulle många företagare inte behöva vara så rädda för att dra igång ett företag med en jätteefterfrågan som väntar, säger han.

Brasklappen skulle vara att det här är historiska data. Byggbranschen kan till exempel komma att dras med ner i en kommande lågkonjunktur.

Krogbranschen ligger i topp vad gäller start av nya företag, men särskilt lönsam är inte näringen. Även andra liknande verksamheter som frisör, taxi och blomsterhandlare visar på liknande mönster.

Annons

Det är hyggligt lätt att etablera sig, men det är tuff konkurrens. Det är ingen brist på arbetskraft och svårt att nå starka resultat, säger Johan Kreicbergs.

Pengar inte allt

Men allt handlar inte om pengar.

Det är långt ifrån alla som har som enda mål att tjäna pengar, säger Johan Kreicbergs.

Och det gäller också att våga. Många är onödigt oroliga, kanske framför allt vad gäller den ekonomiska tryggheten. Och speciellt svenska akademiker är extra försiktiga att starta företag jämfört med andra européer.

Det är ett lågt företagande i Sverige internationellt sett, säger han.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är lättast göra vinst Här är lättast göra vinst