Annons
Annons

Här stiger fritidshusen mest i värde

Uppdaterad: 2018-05-31 09:50

Tvärtemot marknaden för permanentboende, som över tid visat på en negativ trend sedan slutet av förra sommaren, har priserna för fritidsboenden fortsatt att stiga.

Annons
Annons

Under de senaste fem åren har fritidshusen i snitt stigit i värde med hela 40 procent, och under det senaste året hela åtta procent. Sett till utvecklingen under de senaste fem åren har priserna ökat allra mest i Älvdalen (+86 procent) och Haninge (+74 procent), visar statistik från Svensk fastighetsförmedling.

Annons

I Älvdalen har priserna börjat på en relativt låg nivå och kanske är det drömmen om den röda stugan som drivit upp dem. I Haninge har vi närheten till Stockholm, där många fritidshus också omvandlas till permanentboende, säger Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling och fortsätter:

När det gäller fritidshus ska man främst se till läget. Ett hus kan man bygga ut, men läget är inte flyttbart.

Det senaste amorteringskravet som infördes första mars har gett viss effekt på marknaden. I april var det ungefär 500 färre objekt ute till försäljning jämfört med samma månad föregående år.

Det kan bero på att de som har fritidshus väljer att inte sälja efter att de räknat och insett att de kanske inte kommer få nya lån till ett nytt hus. Konsekvensen blir att priset ökar för de hus som kommer ut på marknaden.

När det gäller prisutvecklingen på villor, som i vissa fall används som fritidsboende, toppar Mora listan över störst prisökning för villor på fem år. Därefter följer Skellefteå, Sundsvall och Falun.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här stiger fritidshusen mest i värde Här stiger fritidshusen mest i värde