Grönsaker och energi driver inflationen - E55
Annons
Annons

Grönsaker och energi driver inflationen

Uppdaterad: 2019-05-14 11:00

Mat, el och drivmedel. Gemensamt för dessa är att de alla driver upp inflationen som steg i april.

Annons
Annons
EkonomiTT
Dyrare grönsaker driver inflationen. Arkivbild.

Dyrare grönsaker driver inflationen. Arkivbild.

Inflationstakten, de årliga prisförändringarna enligt måttet KPIF, steg i april till 2,0 procent, upp från 1,8 procent i mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Priserna på drivmedel har stigit med 8,6 procent på ett år. Även elen har dragit i väg, plus 7,8 procent. Räntorna för dem som äger sin bostad har också stigit ungefär lika mycket i kostnad.

Dyrare grönt

Men mest, i kraft av vikt i hushållens samlade utgifter, bidrar de stigande livsmedelspriserna till inflationen. Maten har på ett år blivit 2,9 procent dyrare. Framför allt har grönsakerna skenat i pris, upp tio procent, där bland annat tomater och potatis dragit i väg, 15–20 procent dyrare.

Men frukten har i stället blivit fyra procent billigare.

Transporttjänster blev också rejält dyrare, speciellt utrikes flygresor.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade. Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i april till 2,1 procent, jämfört med 1,9 procent månaden före.

Höjning dröjer

Annons

Ytterligare ett mått som Riksbanken använder sig av för att skåda den underliggande inflationen, är prisförändringarna rensat för energipriser. Då steg inflationen från 1,5 till 1,6 procent, vilket ligger i nivå med Riksbankens egen inflationsprognos som i sin tur ligger till grund för bankens planer för kommande räntehöjning, mot slutet av året eller i början av nästa år.

Nordeas ekonomer konstaterar att den svaga kronan driver importpriserna, även om kläder och skor blev något billigare. Sammantaget ligger en räntehöjning från Riksbanken fortfarande långt bort, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. Att inflationen stiger nu hänger ihop med stigande energipriser. Den effekten väntas klinga av, med fallande inflation som följd, spår han.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Grönsaker och energi driver inflationen Grönsaker och energi driver inflationen