EBM utreder inte penningtvätt hos Swedbank - E55
Annons
Annons

EBM utreder inte penningtvätt hos Swedbank

Uppdaterad: 2019-04-01 15:41

Ekobrottsmyndigheten kommer inte att inleda en förundersökning om penningtvätt i Swedbank utifrån den anmälan som affärsmannen Bill Browder har gjort.

Överföringar som gäller svenska konton ligger så långt tillbaka i tiden att de är preskriberade.

Annons
Annons

De flesta av händelserna ligger mer än tio år tillbaka i tiden, säger Henric Fagher, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Det var den amerikanske affärsmannen Bill Browder som gjorde anmälan den 4 mars. Anmälan rörde påstådd penningtvätt av omkring 1,7 miljarder kronor från den så kallade Magnitskijhärvan. Härvan innebar att omkring två miljarder kronor från Browders bolag Hermitage Capital ska ha förskingrats och hamnat i korrupta ryska tjänstemäns och kriminellas händer i stället för i den ryska statskassan.

Mindre del till Sverige

Den anmälan som Hermitage Capital och Bill Browder står bakom har skickats in till rättsliga myndigheter i många olika länder och tar sikte på förhållanden som rör Sverige och som inte rör Sverige, säger Henric Fagher.

Enligt anmälan har pengar tvättats via Swedbankkonton i Sverige och i Baltikum.

Svensk åklagare och polis har tittat på det som påstås ha koppling till Sverige, vilket rör sig om cirka 2,4 miljoner amerikanska dollar över svenska konton. De flesta transaktionerna ligger mer än tio år tillbaka i tiden och är preskriberade oavsett om det är ett grovt brott eller ett brott av normalgraden.

Gammal lagstiftning

Annons

Av ett fåtal transaktioner som ligger längre fram i tiden skedde de senaste år 2012 och gäller mindre brott, vilket betyder att även penninghäleri av mindre grad är preskriberat.

Det innebär att det är den gamla penninghälerilagstiftningen och inte den skarpare penningtvättsbrottslagstiftningen som är tillämplig.

Ekobrottsmyndigheten utreder separat om företrädare på Swedbank gjort sig skyldiga till insiderbrott och grovt svindleri.

Separat utreds också den misstänkta penningtvätten av de svenska och estländska finansinspektionerna.

Annons
Annons
Läs nästa artikel EBM utreder inte penningtvätt hos Swedbank EBM utreder inte penningtvätt hos Swedbank