Annons
Annons

Löfven hörd om Jas-affären

Uppdaterad: 2018-06-08 12:15

Statsminister Stefan Löfven hördes i dag som vittne i Stockholms tingsrätt om sin roll i affären med Saabs försäljning av Jas-plan till Brasilien, skriver Aftonbladet. Saabs högsta ledning vittnade och förnekade all kännedom om olagligheter.

Annons
Annons

Det handlar om ett korruptionsmål i Brasilien, där bland andra Saabs dåvarande agent tillsammans med expresident Lula da Silva står åtalade för maktmissbruk och för att med olagliga metoder ha påverkat upphandlingen till det svenska stridsflygplanets fördel.

Ingen på Saab är misstänkt för brott och inte heller statsministern. Domstolen i Brasilien har begärt att statsministern ska vittna.

Man gör sin samhälleliga plikt. Kallas jag som vittne då ska man vittna, det hoppas jag alla gör oavsett vilket ärende det är, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Enligt uppgifter från Brasilien ska Löfven under 2013 ha haft kontakt med agenten. Vid tidpunkten var Löfven ordförande för Socialdemokraterna, efter valet hösten 2014 blev han statsminister.

Stefan Löfven säger till tidningen att han inte kände till något om eventuella oegentligheter.

Det är klart att jag ska göra mitt för att ett svenskt företag få till en så viktig affär.

”Det är inga anklagelser”

Utöver Löfven är Saabs ordförande Marcus Wallenberg och nio andra svenskar kallade till förhör. Både Wallenberg och Saabs vd Håkan Buskhe svarade att de inte kände till några olagligheter och att de inte känner till något som kan betecknas som maktmissbruk. Båda hävdade att de inte känner den före detta agenten.

TT: Hur ser du på anklagelserna?

Annons

Det är inga anklagelser. Jag är här för att lämna ett vittnesmål.

TT: Hur ser du på anklagelserna mot er före detta agent?

Jag har svarat på de här frågorna som jag blivit ombedd att svara på.

På frågan om agenten föreslagit att erbjuda någon olaglig förmån till någon brasiliansk politiker svarade Håkan Buskhe:

Nej. Om det hade varit så hade vi avbrutit vårt samarbete och polisanmält.

Arvode uppges ha höjts

En viktig punkt i korruptionsåtalet är den om agentens arvode. Uppdrag granskning rapporterar, med hänvisning till den brasilianske åklagarens åtal, att agentens arvode från Saab plötsligt höjdes från en miljon kronor till 16 miljoner kronor år 2012. Omförhandlingen av avtalet ska ha skett i samband med att Brasiliens president Dilma Rousseff meddelat att hon var intresserad av att köpa amerikanska stridsflygplan.

Till journalister utanför rättssalen svarade Marcus Wallenberg:

Jag kan inte konfirmera några belopp. Jag har ingen kännedom om var pengar har gått till i det fallet.

Efter sitt förhör sade Håkan Buskhe att Saab ”inte höjde hans (agentens) arvode över huvud taget”. Trots att det står i åtalet.

Det finns ingenting över huvudtaget som säger att vi betalat ut 16 miljoner kronor, det har vi inte gjort.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Löfven hörd om Jas-affären Löfven hörd om Jas-affären