Annons
Annons

Löfven möter Trump mitt i bråk om ståltullar

Uppdaterad: 2018-03-02 15:40

På tisdag träffar statsminister Stefan Löfven (S) USA:s president Donald Trump i Vita huset. Mötet sker just som Trump orsakar rabalder med sitt besked om att införa ståltullar.

Det är väldigt bra tajming på resan, säger näringsminister Mikael Damberg (S) som också deltar.

Annons
Annons

En viktig del av Stefan Löfvens USA-resa handlar om ekonomi, handel och jobb. Och Donald Trumps utspel om tullar på stål och aluminium gör snarare den svenska delegationen ännu mer angelägen om att få fram sina argument om att frihandel skapar jobb, både i USA och i Europa.

Vårt budskap till Trump är att svenska företag genom handel och sin närvaro i USA skapar väldigt många jobb där, någonstans runt 300 000, säger Mikael Damberg.

Sverige är trots vår litenhet i befolkning en av de största utländska direktinvesterarna i USA.

Inga detaljer

Än så länge är få detaljer kända i Trumps förslag och det är oklart hur mycket som har klarnat till på tisdag när Stefan Löfven och Mikael Damberg tillsammans med en svensk näringslivsdelegation träffar Donald Trump och hans handelsminister.

Det absolut viktigaste för den svenska regeringen nu, och också för EU-kommissionen, är att få reda på hur detaljerna de facto kommer att se ut, eftersom det avgör vilken effekt det kan få både på svenska företag och på europeisk ekonomi, säger Damberg.

USA är Sveriges viktigaste handelspartner utanför Europa och Sverige har en positiv handelsbalans med USA, det vill säga exporten är större än importen av amerikanska varor. På Twitter angriper Trump länder som har stora handelsöverskott med USA.

Annons

Jag tror inte att Sverige är i fokus för den amerikanska administrationen när de tittar över världen och beskriver vad de ser som en orättvis spelplan. Den stora diskussionen har ofta handlat om Kina, säger Damberg.

Undanta Sverige

Branschorganisationen Jernkontoret anser att Stefan Löfven ska försöka få till ett undantag för svenska företag, men Damberg konstaterar att tullfrågor sköts av EU-kommissonen och närmare bestämt den svenska handelskommissionären Cecilia Malmström.

Vi har en gemensam tullunion i Europa, så de flesta av de här frågorna avgörs ju av EU, vi sätter inte våra egna tullar, säger Damberg.

Även om detaljerna ännu inte är kända, och därmed inte effekterna för svensk industri, så tycker Damberg att Trumps utspel oroar.

Vi är oroade för att den här diskussionen kommer att leda till fler skyddsåtgärder, fler tullar och fler handelshinder. Vi har sett i historien att det kan börja i en sektor, men sedan sprida sig till andra sektorer och det tror jag att både USA och Sverige måste vara försiktiga med, för annars riskerar vi att skada våra egna industrier.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Löfven möter Trump mitt i bråk om ståltullar