Annons
Annons

Stål i centrum för Löfven i Luxemburg

Uppdaterad: 2018-03-10 13:35

Det hotande handelskriget med USA dominerade när statsminister Stefan Löfven besökte ett av Europas stålhjärtan.

Både Sverige och Luxemburg oroas av tanken på nya tullar i USA.

Annons
Annons

EU måste svara men låt oss försöka hitta en dialog och ett balanserat sätt att hantera det här på, betonar Löfven när han och Luxemburg-kollegan Xavier Bettel håller presskonferens inför TT och tre andra journalister i det lilla storfurstendömets regeringskansli.

Stål är stort även i Luxemburg, där ståljätten Arcelor Mittal har sitt huvudkontor. Den multinationella koncernen producerar nästan 100 miljoner ton om året på stålverk över hela världen. Företaget, som en gång lade grunden till Luxemburgs ekonomiska välstånd, är efter ett antal fusioner nu kontrollerat främst av den indiske stålmagnaten Lakshmi Mittal.

”Modernare budget”

Utöver stålet diskuterade Löfven och Bettel också EU:s kommande långtidsbudget, där Sverige tungt trycker på för en modernare budget, som inte får växa för mycket.

Jag valtalar inte, men jag måste ju visa vilken situation vi har i Sverige. En ny ordning som skulle innebära att hela vårt reformutrymme går till ökade EU-avgifter – det kommer inte att hända, säger statsministern.

Ska man göra mer på det ena, vilket vi tycker – alltså bekämpa terror, öka säkerheten, bekämpa arbetslösheten, sköta klimatfrågorna – då måste vi göra mindre på det andra – mindre på jordbruk, mindre på strukturfonder, säger Löfven.

God jul?

Annons

Löfven och Bettel talade även bland annat om brexit. Luxemburgaren har på sistone träffat såväl Irlands premiärminister Leo Varadkar som EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk för brexitdiskussioner och är tydlig med sin syn på saken.

I brexit finns inga vinnare, varken från EU:s sida eller britternas. Vi måste minimera det negativa utfallet för våra medborgare och ekonomier, säger Bettel – som samtidigt visar sig kunna bjuda på åtminstone ett par avslutsord på svenska.

Även om han kanske är lite säsongsmässigt fel ute.

Tack! Och god jul, hälsar Luxemburgs premiärminister.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Stål i centrum för Löfven i Luxemburg