Miljard på väg till krisdrabbade bönder - E55
Annons
Annons

Miljard på väg till krisdrabbade bönder

Foderbrist, nödslakt, skrumpnade skördar – förra årets torka fortsätter att slå hårt mot lantbrukarna. Lagom till sommaren kommer nu en andra utbetalning av regeringens avsatta krisstöd att betalas ut. Totalt ansökte nu fler än 24 000 bönder om hjälp.

Annons
Annons
LantbrukTT

Pengarna avsattes med anledning av torkan i fjol, och i höstas betalades den första potten på 400 miljoner kronor ut till kött- och mjölkbönder.

I den andra omgången betalas 1,1 miljard kronor ut. Totalt har 24 405 lantbrukare ansökt om de stödpengarna, skriver LRF i ett pressutskick. Flest ansökningar kom från Skåne, Västra Götaland och Östergötland. Tusentals bönder – men ändå bara lite drygt hälften av de cirka 45 000 lantbrukare som Jordbruksverket tidigare beräknat har rätt till stödpengar.

LRF uppger för TT att en orsak kan vara att krisstödet, som per hektar för exempelvis en vanlig gröda som spannmål uppgår till 235 kronor, inte blir tillräckligt högt för att många fritidsjordbrukare som brukar fyra hektar eller mindre. För att ha rätt till en utbetalning av krisstödet måste lantbrukaren nämligen komma upp i minst tusen kronor eller mer.

I november fick 12 833 lantbrukare ta del av krisstödet, enligt LRF. En del av dessa kommer få stöd igen, då de har olika verksamheter inom lantbruket.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Miljard på väg till krisdrabbade bönder Miljard på väg till krisdrabbade bönder