Annons
Annons

Pampvälde tycker Hamnarbetareförbundet

Uppdaterad: 2018-06-05 16:20

De centrala facken och arbetsgivarna är överens – begränsa strejkrätten om syftet inte är att teckna kollektivavtal.

Arbetsmarknadsministern gör tummen upp.

Pampvälde, anser Hamnarbetareförbundets Erik Helgeson.

Annons
Annons

Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder, om det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Det är innebörden i vad fackens och arbetsgivarnas paraplyorganisationer kommit överens om och som presenteras på en gemensam pressträff.

Bakgrunden är den konflikt som startades av Hamnarbetareförbundet i Göteborgs hamn härom året och som fick regeringen att tillsätta en utredning som skulle se över strejkrätten – en utredning som skulle presenteras 20 juni, men som nu ser ut att hamna i papperskorgen.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var snabbt ute och välkomnade parternas förslag och tycker att det är ett styrkebesked att parterna har lyckats enas i denna fråga.

Vill stävja missbruk

Hon bedömer att förslaget är genomarbetat och väl balanserat, och anser det vara fullt genomförbart.

Därför är det självklart för mig att det här förslaget går före andra förslag, säger Johansson.

Enligt Svenskt Näringsliv handlar det om att stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden.

Som tur är, är det inte jättemånga som missbrukar strejkrätten men det missbruk som pågått har ställt till med väldigt stor skada för hela samhället och för hela näringslivet. Det är inte acceptabelt, säger paraplyorganisationens vice vd Peter Jeppsson.

Utredningen i byrålådan

Annons

De centrala fackliga organisationerna är nöjda och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson räknar med att regeringen nu lägger den aviserade utredningen i byrålådan. Han pekar på att LO varit oroligt för att den utredningen skulle inskränka strejkrätten, något som skulle rubba maktbalansen på arbetsmarknaden.

Det är inte rimligt att 250 personer i Göteborg skulle rucka på den maktbalansen, säger han.

Och enligt parterna så handlar förslaget inte om en diskriminering av de små fristående facken, exempelvis Hamnarbetarförbundet – alla fack behandlas lika.

Det vi gör nu är att vi kodifierar det regelverk som gäller för 3 400 000 arbetstagare redan i dag. De som står utanför det får följa samma regelverk, vilket egentligen inte särskilt konstigt.

Men om de centrala etablerade parterna är nöjda så hymlar inte det fristående Hamnarbetareförbundet och dess styrelseledamot Erik Helgeson med vad han tycker. Han kallar presskonferensen och överenskommelsen för ”pampväldet personifierat”. Facken sviker sin roll, anser han.

Förskjuter makten

Det här förskjuter maktbalansen till företagens fördel.

Förslag är också ett hårt slag mot det fristående fackförbundet SAC Syndikalisterna.

Annons

Det är klart att det skulle inskränka våra möjligheter till stridsåtgärder, säger Fanny Hökby, informationsorganisatör på Syndikalisterna.

Syndikalisterna tillhör ett av de mindre facken som oftast saknar kollektivavtal, och heller inte är intresserade av det, men gärna tar till strejkvapnet i olika ärenden. Hon tycker dock förstås inte att hennes fackförbund ägnar sig åt några avarter eller missbruk på arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Pampvälde tycker Hamnarbetareförbundet Pampvälde tycker Hamnarbetareförbundet