Annons
Annons

Ilsken debatt om EU:s grå eminens

Uppdaterad: 2018-03-12 18:50

Avgå, utred – och fäll hela EU-kommissionen!

Kravropen vägrar att tystna i stormen kring tillsättandet av EU-kommissionens nye generalsekreterare Martin Selmayr.

Annons
Annons

Ilskan var stor när turerna kring 47-årige Selmayrs plötsliga befordran till EU-kommissionens tyngsta tjänstemannapost debatterades i EU-parlamentet på måndagskvällen.

Inte blev det lugnare av att Selmayrs landsman och kristdemokratiske partikamrat, budgetkommissionären Günther Oettinger, envist hävdade att allt gick enligt reglerna när Selmayr flyttades upp från posten som stabschef under kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker.

Ärligt talat: ni har just gjort saken ännu värre. Kommissionen måste välja mellan Selmayrs karriär eller EU:s trovärdighet, fräste nederländska liberalen Sophie in’t Veld.

Lev som ni lär!

Selmayr har länge varit omstridd på grund av sin mäktiga ställning under Juncker, där han tidvis utmålats som något av en ”grå eminens” i EU-arbetet.

Irritationen gäller samtidigt egentligen inte att han nu blivit generalsekreterare i EU-kommissionen – utan hur.

Hela processen kring tillsättandet omgärdas av frågetecken och oklarheter, vilket väckt skarp kritik mot att kommissionen – eller åtminstone dess högsta ledning – inte lever som den lär.

Annons

Vad vi har sett de senaste veckorna har skadat hela EU i allmänhetens ögon. Det kanske är lagligt enligt reglerna, men representerar inte direkt den transparens och öppenhet som folk förväntar sig, säger tyske miljöpartisten Sven Giegold.

”Dubbelmoral”

Affären har också snabbt utnyttjats av Ungern, som passat på att slå tillbaka mot den kritik som ofta riktats mot landet från kommissionens sida.

Vi ser att predikandet kring rättsstatsprinciper och att följa riktlinjer eller regler inte är så äkta när det kommer från kommissionen. Dubbelmoral, skulle jag säga, förklarade regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på en pressbriefing i Bryssel i förra veckan, enligt nyhetssajten Politico Europe.

EU-parlamentet har inte någon formell möjlighet att besluta om Selmayrs tjänst, man kan å andra sidan hota med att ställa hela EU-kommissionen inför en förtroendeomröstning. Turerna kring tillsättningen ska nu närmast granskas av ett av parlamentets utskott.

Vi behandlas som barn! Allt stinker i det här tillsättandet, säger nederländske vänsterledamoten Dennis de Jong i debatten.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Ilsken debatt om EU:s grå eminens