Primera Air ansöker om konkurs - E55
Annons
Annons

Primera Air ansöker om konkurs

Uppdaterad: 2018-10-01 22:01

Primera Air kommer att ansöka om konkurs, meddelar flygbolaget. Researrangören Solresor lovar att hitta lösningar åt 1 500 drabbade resenärer.

Vi har fullt fokus på att hitta lösningar till de resenärerna, säger Torbjörn Lehmann på Solresor.

Annons
Annons

Primera Air, som flyger åt Sveriges fjärde största researrangör Solresor, flyger från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. På sin hemsida skriver det isländska flygbolaget att alla planerade flygningar stoppas från och med midnatt natten mot tisdagen.

Det vi har fullt fokus på nu är att hitta lösningar till de resenärer som ska ut på sin semesterresa, och hem, den närmaste tiden, säger Torbjörn Lehmann på Solresor.

Det rör sig om 750 personer som ska ut före söndag, och lika många som ska hem.

”Inte första gången”

Det är främst resenärer i Grekland och Spanien som är strandade. Enligt Lehmann har alla Solresors resenärer i Italien redan fått sin hemresa löst.

Solresor har sålt resor med Primera Air fram till nästa sommar, men enligt Torbjörn Lehmann kommer företaget att hitta lösningar för alla bokade resor.

Det är inte första gången vi går igenom en sådan här sak, det är bara hårt jobb som gäller. Vi ber våra resenärer om lite tålamod bara. Vi hoppas klara av det här de närmaste dagarna, säger han, men kan inte ge mer detaljer om konkursen.

Jag har bara fått information via pressmeddelandet på deras hemsida.

”Ingen annan utväg”

Annons

På sin Facebooksida skriver Primera Air att bolaget har dragits med ekonomiska problem de senaste två åren och ”då vi inte kan nå en uppgörelse med vår bank om finansiering ser vi ingen annan utväg än att ansöka om konkurs”.

I fjol gick ett av bolagets flygplan sönder och kostnaderna för att återställa det översteg tio miljoner euro. Flera inställda avgångar och förseningar har kostat ytterligare 20 miljoner euro, skriver företaget.

Så sent som i förra veckan hamnade bolaget på resetidningen Vagabonds årliga svarta lista. I augusti hotade ett danskt fackförbund Primera Air med en blockad på Köpenhamns flygplats Kastrup.

Resenärer som har flygresor inbokade med Primera Air uppmanas i första hand att vända sig till sin researrangör.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Primera Air ansöker om konkurs Primera Air ansöker om konkurs