Annons
Annons

Riskkapitalister förlorar seglivad skattetvist

Uppdaterad: 2018-06-04 17:25

Efter år av segdragna tvister går Skatteverket nu segrande ur striden. Över 80 riskkapitalister påförs nu fem miljarder kronor i extra skatt. Det blir följden av en prejudicerande dom.

Annons
Annons

Skatteverket har dragit det längsta strået i striden om hur ett stort antal riskkapitalister ska beskattas. Högsta förvaltningsdomstolen går nu på Skatteverket linje.

Totalt sett handlar det om ökad skatt inklusive skattetillägg på fem miljarder kronor och som berör cirka 85 personer, varav måndagens dom direkt handlar om cirka 1,3 miljarder kronor i ökad skatt.

Kapital eller tjänst

Den mångåriga striden mellan Skatteverket och ett stort antal riskkapitalister handlar om hur ägarna av de här riskkapitalbolagen ska beskattas. Innebörden i Högsta förvaltningsdomstolens beslut är att man kan bli beskattad enligt 3:12-reglerna även om man är anställd och verksam i ett annat bolag som jobbar för det förvaltande fåmansbolaget, enligt Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning.

Högsta förvaltningsdomstolen har fastslagit att man ska se på ”smittan” för ett fåmansföretag på detta sätt, säger Algotsson.

Riskkapitalisternas hållning har varit att utdelningen ska beskattas som kapital, med lägre skattesats, medan Skatteverket drivit att utdelningen ska beskattas som inkomst av tjänst via de så kallade 3:12-reglerna.

Flera hade överklagat

Annons

Det aktuella fallet i Högsta förvaltningsdomstolen rör en person anställd på Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT. Fler personer i andra riskkapitalbolag hade överklagat kammarrättens tidigare domar som gått på Skatteverkets linje. Nu blir den här domen avgörande även för de övriga.

Vi vet nu hur man ska tolka de här reglerna, säger Tomas Algotsson.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Riskkapitalister förlorar seglivad skattetvist Riskkapitalister förlorar seglivad skattetvist