Så ersätts du för strömavbrott efter stormen - E55
Annons
Annons

Så ersätts du för strömavbrott efter stormen

Över 100 000 blev utan ström i stormen – och elbolagen måste kompensera kunderna för de längre avbrotten.

Du har rätt till ersättning, och får avdraget direkt på fakturan utan att behöva be om det.

Annons
Annons

Stormen Alfrida orsakade framför allt strömavbrott i mellersta Sverige. Bara Vattenfall hade 63 000 kunder utan el på onsdagsmorgonen, Ellevio 24 000 och Eon 18 400. Reparationerna kommer att påbörjas under dagen, men nu måste bolagen ersätta alla som blivit utan ström i mer än fyra timmar.

Rätten till avbrottsersättning för strömavbrott är lagstadgad och beräknas utifrån elnätsavgiften, berättar Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfall. En genomsnittlig elnätsavgift för en vanlig villa ligger på knappt 10 000 kronor per år.

Den som varit utan ström i minst fyra timmar får 500 kronor i avdrag. Om avbrottet varat mellan 12 och 24 timmar är avdraget 12,5 procent på den årliga elnätsavgiften, lägst 1 000 kronor.

För längre avbrott än så, 24-48 timmar, är avdraget 37,5 procent av elnätsavgiften. Om strömmen inte är tillbaka efter 48 timmar är ersättningen 62,5 procent av elnätskostnaden eller minst 3 000 kronor.

Dras automatiskt

Man behöver inte ansöka, det här avdraget kommer automatiskt på fakturan inom tre månader efter strömavbrottet.

Kanske kan den misstänksamme undra om ersättningen verkligen blir rätt, när det är elbolagen själva som avgör hur mycket pengar som ska dras av på elräkningen efter avbrottet.

Det går att kontrollera, det specificeras på fakturan.

Skadeanmälan

Annons

Men den som får andra skador till följd av elavbrottet måste skicka in en särskild skadeanmälan. Till exempel om elektronisk utrustning går sönder, eller företagare som inte kan arbeta eller om man får andra kostnader till följd av strömavbrottet.

Då får man anmäla det till oss. Vi prövar detta från fall till fall. Men man är skyldig att också själv försöka begränsa skadan, och man måste kunna styrka hur skadan har uppkommit, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Så ersätts du för strömavbrott efter stormen Så ersätts du för strömavbrott efter stormen