Swedbank: Regeringen för återhållsam - E55
Annons
Annons

Swedbank: Regeringen för återhållsam

Annons
Annons

Swedbanks ekonomer anser att det behövs krafttag från regeringen för att den svenska ekonomin ska stå sig stark i framtiden. Vårpropositionen är för återhållsam när framtidsutsikterna präglas av en osäker omvärld, låga räntor och stora samhällsutmaningar, skriver banken i sin senaste konjunkturprognos.

Swedbank anser att Sverige hittills visat motståndskraft när den globala ekonomin bromsat in. Men en avmattning märks i den inhemska efterfrågan. Minskade bostadsinvesteringar tynger ekonomin i år, enligt banken, och hushållens konsumtion är svag.

”De stora bostadsreformerna lyser fortfarande med sin frånvaro”, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank i en kommentar.

Swedbanks ekonomer räknar med en långsamt stigande inflation och att Riksbanken höjer räntan till 0,0 procent i september. Därefter bedöms räntan ligga still åtminstone hela 2020.

Tillväxtprognosen (kalenderkorrigerad) för 2019 justeras uppåt till 1,4 procent, från tidigare 1,3 procent. Prognosen för 2020 ligger kvar på 1,5 procent.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Swedbank: Regeringen för återhållsam Swedbank: Regeringen för återhållsam