500 000 svenskar riskerar körförbud - E55
Annons
Annons

500 000 svenskar riskerar körförbud

De nya besiktningsreglerna som börjar gälla den 20 maj kan komma att ställa till det rejält för många bilägare. Transportstyrelsen uppmanar nu alla 500 000 bilister som riskerar körförbud att boka ny tid, rapporterar Aftonbladet.

Annons
Annons

För att anpassa sig till EU har man valt att ändra reglerna kring bilbesiktning och bilisterna får själva välja när besiktningen ska ske. Men det får inte gå mer än  14 månader mellan besiktningstillfällena.

Annons

För totalt omkring en halv miljon bilar kommer det att ha gått längre tid sedan den senaste besiktningen då de nya reglerna träder i kraft i maj. De kan nu få körförbud under våren och sommaren, om inte ägaren bokar in sin besiktning.

För omkring 300 000 av dessa är det riktigt bråttom. För dem gäller det att boka så snart som möjligt. Annars riskerar de körförbud redan i maj, skriver Aftonbladet.

– I omställningen blir det lite problematiskt, men på sikt blir det mycket bättre när man själv kan bestämma sin besiktningsperiod, säger Magnus Sjönnebring, utredare på Transportstyrelsen till Aftonbladet.

De nya reglerna innebär att efter den 20 maj är det många besiktningar som tidigareläggs på grund av den ändrade tidsspannen.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att kolla upp sin bil. Enklast är att knappa in registreringsnumret på vår hemsida för att se vilket besiktningsdatum som gäller, säger Magnus Sjönnebring, till Aftonbladet.

 

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel 500 000 svenskar riskerar körförbud 500 000 svenskar riskerar körförbud