AP-fonder utreder stämning efter kalldusch på börsen - E55
Annons
Annons

AP-fonder utreder stämning efter kalldusch på börsen

Svenska pensionsfonder har förlorat stort på Eltel-aktien. När bolaget inte vill stämma de ansvariga kan storägarna komma att driva en egen process.

Annons
Annons

Det var hösten 2016 som Eltel kom med en överraskande vinstvarning som fick aktien på fall. Bilden av det utåt så framgångsrika företaget visade sig inte stämma med verkligheten.

Annons

LÄS ÄVEN: AP-fonder placerar miljarder i kärnvapenföretag
LÄS ÄVEN: AP-fonderna ger inte optimal avkastning

Förlorarna var bland andra Första och Fjärde AP-fonden som gått in som några av bolagets största ägare i och med börsnoteringen 2015. Dagens Industri beräknar fonderas förluster på Eltel till omkring en halv miljard kronor.

Den tidigare vd:n Axel Hjärne och ordföranden Gérard Mohr beviljades inte ansvarsfrihet vid årsstäman 2017. Men i förra veckan meddelade Eltels nya styrelse att man inte kommer att gå vidare med någon skadeståndsprocess mot duon för brister i informationsgivningen i samband med noteringen.

Öppnar för egen process

Men bland huvudägarna är frågan fortfarande öppen. Att driva en process från ägarhåll är inte uteslutet i nuläget.

– Vi respekterar styrelsens beslut och nu får vi titta vidare på det här innan vi kan ta ställning till vad vi vill göra – om vi vill göra något juridiskt själva, säger Per Colleen på Fjärde AP-fonden till Dagens Industri.

Även Ossian Ekdahl på Första AP-fonden bekräftar att frågan är “öppen ett tag till”.

Eltels ägare samlas för en ny årsstämma imorgon onsdag.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Centerpartiet: Pensionssystemet kan inte lösa allt
LÄS ÄVEN:
Betalade skulden för snabbt – åtalas

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel AP-fonder utreder stämning efter kalldusch på börsen AP-fonder utreder stämning efter kalldusch på börsen