Axxonens revisor till E55: ”Nu har du fått veta mer än jag får säga” - E55
Annons
Annons

Axxonens revisor till E55: ”Nu har du fått veta mer än jag får säga”

Axxonen förlorar inget om projektet Biografen inte blir av, men det gör Oscar Properties. Det säger Axxonens revisor till E55 i en intervju knappt två dygn innan dotterbolaget Axxonen Properties Management försätts i konkurs.

Annons
Annons

E55 har de senaste dagarna kunnat berätta om bostadsutvecklaren Axxonens problem. Av styrelsen i Axxonen Holding är det numera bara grundaren och vd:n Markus Klasson kvar, utdelningen till preferensaktierna har ställts in och storägaren Effnetplattformen har skrivit ned värdet på aktierna till noll kronor.

Under torsdagen kom beskedet att ett av bolagen i koncernen försatts i konkurs, Axxonen Properties Management.

E55 har pratat med Axxonens revisor Peter Sandberg på Vätterstadens Revisionsbyrå som för övrigt just nu utreds av Revisorsinspektionen.

– Vi visste inte att det skulle bli så illa som det blev. Hade vi bara förstått att det inte är någon som kommer köpa längre hade det varit helt annorlunda, säger Peter Sandberg.

Under våren har Axxonen försökt att övertyga de småsparare som lånat ut pengar till bolaget att byta sina fordringar mot aktier i Axxonen Holding. B-aktierna kostade 6 kronor styck och apportemissionen registrerades den 5 mars. Ordförande i Axxonen var Hans Runesten som även är ordförande i storägaren Effnetplattformen, som bara några veckor senare skrev ned värdet på aktierna till noll kronor. Det är bland annat värderingen och revisorsintyget i samband med emissionen som nu utreds av Revisorsinspektionen.

LÄS MER: Lyxlägenheter kan bli lägenhetshotell

Annons

Peter Sandberg hävdar att allt är amorteringskravets fel, även om amorteringskravet inte ens nämns inte det erbjudande som går ut till långivarna.

–Nej, det nämns inte för man förstod inte hur hårt det skulle slå.

 Vad händer nu när inte alla långivare konverterade?

–Hade jag varit långivare hade jag konverterat till aktierna och väntat ut en högkonjunktur, alltså till effekten av amorteringskravet släpper.

Fast du är ju revisor och vet väl att det är sämre att vara aktieägare än långivare vid en konkurs?

–Ja jo, men samtidigt har du redan tecknat projekten och lagt ned pengar i projekten.

–Om det bara hade fortsatt som vanligt, och man hade sålt exempelvis 70 procent av lägenheterna så kunde man lånat på det och gett tillbaka pengarna till de som lånat ut från början.

–När försäljningen helt plötsligt bara stannar av, då går det inte.

Aktieägare tvingas fylla på kassan

Enligt Peter Sandberg finns det avtal som kommer tvinga in pengar i bolaget.

–Avtalen är utformade som så att aktieägarna måste skjuta till pengar vid soliditetsbrist.

I avtalen står det också att om projekten blir för dyra så står säljaren för den kostnaden. Kontrakten är skrivna så att det aldrig ska kunna bli en förlustrisk, berättar Peter Sandberg.

Du är inte orolig för att Axxonen Holding går omkull?

Annons

–Det beror ju lite på, vänder inte marknaden… Marknaden måste vända och man måste sälja.

Hur länge orkar man hålla ut?

–Nu är det bara två anställda och kontoret finns inte kvar, alla personal har slutat. Man har inte mycket kostnader och projektkostnaderna är redan nedlagda.

–För att driva bolaget behövs inte så mycket pengar.

Man måste bara förklara för aktieägarna att nu måste de teckna aktier för det står i aktieägaravtalet.

Hur ska Axxonen kunna betala Oscar Properties en köpeskilling på 125 Mkr för Biografen ?

–Det står också i avtalet – gör de inte förstärkningarna och kostnaderna blir för dyra – går det tillbaks. Man behöver inte betala något.

Biografen går att lämna tillbaka

Enligt Peter Sandberg är två projekt, både Biografen och Kristineberg tecknade men går att lämna tillbaka.

–Altitude går också att lämna tillbaka, men då blir det en stor förlust.

I Altitude är 5 av 28 lägenheter sålda men förhoppningen var att närmare 70 procent skulle vara sålda till augusti. Nu ser det inte ut att bli så, även om företag så kallad juridisk person är välkomen att köpa. Men enligt Peter Sandberg har säljaren i sin tur inte hållit sin del av avtalet på en del punkter.

Annons

–Säljarna har inte gjort sina åtaganden så där kan man få tillbaka en del pengar. Men Markus ( Klasson red:s anm) har inte tid att sitta och förhandla med de ordentligt.

För Kristineberg har man än så länge bara betalat en handpenning på 90 000 kronor och det projektet har inte kommit någon vart än.

Kan Biografen bli lägenhetshotell?

–Markus håller på att titta och räkna på det, vet inte hur långt han kommit. Han bollar olika idéer som han ska presentera för aktieägarna. Vet inte när.

 Just nu är han lite handlingsförlamad. Men jag försöker pusha på honom att nu måste du jobba snabbt och komma med idéer.

Enligt Peter Sandberg sätter sig den befintliga bostadsrättsföreningen i projektet Biografen på tvären och vill inte gå med på ett bygge och en ny förening på sitt tak.

–Då blir det ingen betalning överhuvudtaget, säger Peter Sandberg. Oscar Properties förlorar men det blir ingen förlust för Axxonen, bedyrar Peter Sandberg.

Borde varit tydligare

Han medger att Markus Klasson kunde varit tydligare i sin information mot småspararna.

–Markus kunde varit lite tydligare i prospektet, konstaterar Peter Sandberg.

Hur blir det med styrelsen, det finns ju ingen?

Annons

–Så kan det inte vara. Eftersom de andra avgått måste det bli en ny styrelse om aktieägarna vill driva bolaget vidare. Vill de inte det får man slakta bolaget och dela ut det som finns. Men det är synd för man har lagt ned kostnader i projekten. De pengarna får man inte tillbaka.

–Nu har du fått veta mer än jag får säga.

LÄS ÄVEN: Axxonen i konkurs– Oscar Properties övertar omstritt projekt
LÄS ÄVEN: Krisande bostadsutvecklaren: Vi prioriterar ned kundnöjdheten
LÄS ÄVEN: Axxonens revisor utreds av revisor
LÄS ÄVEN: Strömhopp från bostadsutvecklaren

 

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Axxonens revisor till E55: ”Nu har du fått veta mer än jag får säga” Axxonens revisor till E55: ”Nu har du fått veta mer än jag får säga”