Branschen: Då kan kärnkraftverken tvingas stänga - E55
Annons
Annons

Branschen: Då kan kärnkraftverken tvingas stänga

Kärnkraftverk i Sverige kan tvingas stänga och branschen sätter nu press på regeringen. Det rapporterar SVT.

Annons
Annons

Använt kärnavfall förvaras i ett mellanlager i Oskarshamn där det ligger i väntan på et besked i frågan om slutförvar. Det börjar bli fullt där och om inte regeringen fattar beslut skyndsamt kan kärnkraftverk i Sverige tvingas stänga.

– Den 31 augusti i år måste vi ha ett besked kring ett utökat mellanlager i Oskarshamn för att kunna ta emot bränsle enligt den plan som finns. Kan man inte det riskerar vi att inte kunna starta upp Forsmark 2 efter den årliga avställningen i maj år 2024, säger Björn Linde, vd för Vattenfalls verksamhet vid Forsmark och Ringhals, till SVT.

Ansökan som regeringen ska fatta beslut på består av en del som handlar om att större mellanlager men också en byggnation av ett slutförvar. Efter att regeringen pressats av regeringen delas ansökan nu upp i två delar. Enligt miljöminister Per Bolund (MP) ska den planen lösa ett akut hot om nedstängning. Branschen är dock inte nöjd med det svaret utan menar att hela ansökan måste godkännas för att säkra kärnkraften i framtiden uppger SVT.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Branschen: Då kan kärnkraftverken tvingas stänga Branschen: Då kan kärnkraftverken tvingas stänga