Chockhöjning av båtplatsen - E55
Annons
Annons

Chockhöjning av båtplatsen

Nästa år kan det bli nästan 100 procent dyrare att ha en båtplats i Stockholm.

Annons
Annons

Stockholms stads Idrottsnämnd klubbade häromdagen igenom en höjning av arrendeavgifterna från och med årsskiftet. Båtklubbarna äger inte bryggorna och marken utan hyr dem av staden. Beslutet slår hårt mot de ideella båtklubbarna och deras medlemmar.

– Det kommer bli dyrare för våra hamngäster, både fasta och besökande, så är det. Och det är väldigt olyckligt. Så här går det inte till på andra håll inom idrottsrörelsen, bara för att man ligger efter i underhåll så höjer man inte avgifterna med 100 procent, säger Kungliga Motorbåt Klubbens generalsekreterare Pelle Larsson till E55.se.

Det var efter kritik från båtklubbarna mot hur underhållet av bryggorna sköttes som en genomgång av skicket visade att det kommer behövas närmare 200 miljoner kronor för att rusta upp bryggorna. Det är den kostnaden som staden nu vill lämpa över på båtklubbarna.

– Det är inte rimligt att vi ska betala för förvaltningens slarv och för att de inte skött sitt uppdrag. Idrottsförvaltningen har inte haft någon underhållsplan och har inte haft någon aning om hur illa ställt det har varit med det som de hyr ut, säger Sören Löfgren, vice förbundsordförande i Saltsjön-Mälarens Båtförbund, där drygt 250 båtklubbar med sin 45 000 medlemmar ingår.

Annons

Allianspartierna ansåg att kostnadsökningen var orimlig och ville återremittera ärendet till Idrottsförvaltningen. Men höjningen röstades igenom av den röd-gröna majoriteten i nämnden.

Men det kan bli dyrare än så här för båtklubbarna. Just nu ligger ett ärende i Högsta förvaltningsdomstolen som Stockholms stad driver som handlar om att även lägga moms på arrendeavgifterna. Dessa avgifter har historiskt varit momsbefriade.

Exakt hur hårt allt det här kommer slå mot enskilda båtägare är för tidigt att säga, och beror på vad exakt båtklubben hyr av förvaltningen om det endast är bryggor eller även mark.

Oron är stor inom fritidsbåtlivet.

– Vi har ungdomar som har mindre båtar och pensionärer som haft sina båtar i 20-30 år som de vårdar, hur ska de ha råd? Det handlar om ideella föreningar, inte stora marinor, säger Sören Löfgren.

– Vi måste se över priserna, men de kommer inte höjas med 100 procent. Vi ska göra allt för att höjningen ska bli så låg som möjligt för våra medlemmar. Vi måste hitta ett läge som både vi och de enskilda båtägarna klarar av, vi vill ju inte ha tomma bryggor, säger Pelle Larsson.

– Det värsta vore om man tog ut höjningen retroaktivt. Det vore en fullständig katastrof för flera båtklubbar men det är riktigt illa nu också, säger Sören Löfgren.

Annons

Beslutet rör alla båtklubbar i Stockholm som arrenderar mark och vatten från Idrottsförvaltningen.

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Chockhöjning av båtplatsen Chockhöjning av båtplatsen