DEBATT: Tiotusentals kronor i fastighetsskatt är inte vad svenska hus- och lägenhetsägare behöver - E55
Annons
Annons

DEBATT: Tiotusentals kronor i fastighetsskatt är inte vad svenska hus- och lägenhetsägare behöver

Det är dags att begrava idén om en återinförd fastighetsskatt en gång för alla, skriver Erik Bengtzboe, chefekonom på Skattebetalarnas förening i en debattartikel.

Annons
Annons

Över 20 000 kronor i fastighetsskatt för en vanlig lägenhet. Och närmare 30 000 kronor i återinförd fastighetsskatt för en normal villa. För en enkel sommarstuga handlar det om ytterligare 10 000-tals kronor. Det skulle bli verkligheten om något av de många förslagen om en återinförd fastighetsskatt skulle genomföras. Det är inte vad svenska hus- och lägenhetsägare behöver. Det är dags att begrava idéen om en återinförd fastighetsskatt en gång för alla.

Fastighetsskatten var med god marginal Sveriges mest hatade skatt när den avskaffades 2008. Godtyckliga taxeringsvärden tvingade vanliga familjer att betala hutlösa skatter varje år bara för att grannar sålt husen dyrt. Att bo ger inga intäkter och för många blev skatten övermäktig, inte minst äldre som hade bott länge i ett område som ökat i popularitet. Trots att det bara gått 12 år sedan fastighetsskatten i Sverige avskaffades presenteras nu fler och fler förslag om att den bör återinföras. Socialdemokraternas och LOs egna tankesmedja Tiden, Finansdepartementets expertgrupp ESO och Finanspolitiska rådet är bara några av skatteteknokrater som nu lovordar dess återkomst. I den skattereform som Januaripartierna utlovat kommer frågan inte gå att undvika. Det finns dock god anledning för svenska folket att bestämt säga nej till ett återinförande av fastighetsskatten.

Annons

Skattebetalarnas förening har räknat på hur en återinförd fastighetsskatt skulle drabba vanliga hushåll. En återinförd fastighetsskatt skulle betyda 22 500 kronor per år för en lägenhet värd 3 miljoner kronor. För ett hus värt 4 miljoner skulle skatten bli 30 000 kronor. För att skydda pensionärer och andra grupper med svag ekonomi men som ändå äger bostäder införs i några av förslagen en begränsningsregel på 4 procent av årsinkomsten. Det blir dock en klen tröst. För ett par med normal pension på 17 900 kronor vardera betyder det drygt 17 000 kronor i fastighetsskatt. För ett par med högre pensioner där den ena har en pension på 17 900 kronor och den andre 29 900 kronor ger begränsningsregeln en fastighetsskatt på 22 900 kronor varje år. En hård smäll för många äldre med små marginaler.

Annons

Många äldre som äger fritidshus har också fått se värdena på dessa öka kraftigt de senaste årtiondena, och skulle vara tvungna att betala full fastighetsskatt på sommarstugan utöver skatten på lägenheten eller villan. För en sommarstuga värd 1,7 miljoner blir det ytterligare 13 000 kronor om året. För en fjällstuga värd 2,4 miljoner handlar det om 18 000 kronor per år. För dem som äger än mer värdefulla sommarstugor än så, som kanske gått i arv och som man önskar kunna lämna vidare till barn och barnbarn, blir skatten självfallet mycket högre.

Hela idéen om en fastighetsskatt är feltänkt från första början. Ett hus är ett boende och ett hem för våra familjer, inte en kapitalplacering som många ekonomer vill låtsas. Ett boende genererar inga intäkter, utan kostar tvärtom mycket pengar att sköta om. Och våra hus och hem är dessutom betalda med redan hårt beskattade pengar. Det är därför hög tid att alla tankar om en återinförd fastighetsskatt begravs för gott. Sveriges hus- och lägenhetsägare förtjänar att sova gott om natten.

Erik Bengtzboe,
Chefekonom Skattebetalarnas förening

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel DEBATT: Tiotusentals kronor i fastighetsskatt är inte vad svenska hus- och lägenhetsägare behöver DEBATT: Tiotusentals kronor i fastighetsskatt är inte vad svenska hus- och lägenhetsägare behöver