En av tio småföretagare tänker fortsätta jobba efter 75 - E55
Annons
Annons

En av tio småföretagare tänker fortsätta jobba efter 75

Två av tio företagare tänker jobba fram till 75 års ålder och en av tio företagare tänker dessutom fortsätta jobba efter 75 om de har hälsan kvar. Det skriver Företagarna efter den av E55 uppmärksammade rapporten “Arbeta till 75 – en bra början” som presenterades nyligen av Fredrik Reinfeldt.

Annons
Annons

E55 uppmärksammade också att allt fler pensionärer jobbar allt längre upp i åldrarna. Enligt då ännu opublicerad SCB statistik har andelen 69-åringar med löneinkomst nästan fördubblats till 28 procent år 2017, från 15 procent år 2000.

 

I Företagarförbundet Fria Företagares undersökning i mars visar det signu  att 40 procent av företagarna räknar med att jobba efter 67 års ålder. 20 procent planerar att fortsätta till 75, samt 10 procent som tänker fortsätta om de har hälsan efter 75 års ålder.

Om man planerar att arbeta för att man måste då man ser att pensionen inte kommer att räcka eller om det är för att man helt enkelt bara gillar att arbeta förtäljer inte undersökningen, men sanningen är nog en kombination, skriver Mats Assarsson, Förbudsordförande för Fria Företagare i utskicket.

Förbundet föreslår ut småföretagarens perspektiv några åtgärder för att underlätta att ha anställda i småföretagen långt upp i åldrarna. Här redovisas förslagen i korthet:

  • Slopa arbetsgivaravgiften helt för personer över 60 år
  • Skapa ett särskilt kompetensutvecklingsstöd till personer över 55 år
  • Skapa en flexibel anställningsform för anställda som möjliggör arbete i olika omfattning efter 65 års ålder Heltid kan inte vara normen.
  • Möjliggör lönesättning som speglar arbetstagarens arbetsförmåga.

 

Annons

Assarsson menar att det i stället för att skrämma många, tvärtom borde vara en förmån jobba längre upp i åldrarna då vi är friskare och att de flesta mår bra av att ha en meningsfull tillvaro och att känna sig behövd i någon omfattning.

 

Slutsatsen är därför att “Fokus bör vara på att skapa förutsättningar för dessa arbetsplatser att erbjuda människor i högre ålder flexibla anställningar på individens OCH företagens villkor”.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel En av tio småföretagare tänker fortsätta jobba efter 75 En av tio småföretagare tänker fortsätta jobba efter 75