En fjärdedel av alla 80-plussare drar av för räntor - E55
Annons
Annons

En fjärdedel av alla 80-plussare drar av för räntor

Ränteavdrag är populära i alla åldersgrupper, mest förstås bland medelålders. Men även de allra äldsta använder avdraget. En fjärdedel av alla 80-plussare drar av för ränteutgifter.

Annons
Annons

SCB har undersökt hur ränteavdraget används. Omkring två tredjedelar av alla i åldersgrupperna 30 – 49 år och 50 – 64 år drar av för ränteutgifter.

Annons

Störst ränteavdrag, i genomsnitt 3200 kronor per person, gör de mellan 30 och 64 år.

Bland dem som är mellan 65 och 79 år gör drygt hälften ränteavdrag, och då med i snitt 2800 kronor per person.

De allra äldsta, över 80 år, använder ränteavdraget minst. Men det är ändå en fjärdedel av dem som gör avdrag. Det är något fler män än kvinnor. I kronor räknat handlar det om 1800 kronor per person för de över 80 år.

SCB har också tittat på var i landet ränteavdragen är som störst, vilket nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Tre Stockholmskommuner ligger i topp – invånarna i Danderyd, Vaxholm och Lidingö gör störst avdrag i landet. I de kommunernas ligger också bostadspriserna högst.

Danderydsborna med ränteutgifter drar av i snitt 14 400 kronor per person, medan de med lån i Vaxholm respektive Lidingö drar av dryga 10 000 kronor var.

För hela landet är det genomsnittliga ränteavdraget 5000 kronor. Minsta avdragen för ränteutgifter görs i Storuman, Norsjö och Åsele. Där dras bara mellan 2800 och 1400 kronor av per person i ränteavdrag.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel En fjärdedel av alla 80-plussare drar av för räntor En fjärdedel av alla 80-plussare drar av för räntor