Fallet i svenska kronan på statskuppsnivå enligt Nordea - E55
Annons
Annons

Fallet i svenska kronan på statskuppsnivå enligt Nordea

Fallet i kronan liknar det man ser i länder där en statskupp har ägt rum, men kronan kan försvagas ytterligare. Det skriver Nordeas chefstrateg Henrik Unell i ett marknadsbrev där banken har justerat prognosen för den svenska valutan.

Annons
Annons

För ett par veckor sedan nådde kronan sin lägsta nivå någonsin och passerade därmed bottenrekordet från finanskrisen.

Annons

Nordea-strategen anser att det är Riksbanken, vars ordförande Stefan Ingves nyligen försvarade centralbankens hållning i en debattartikel med rubriken “Inte Riksbankens uppgift att stärka kronans växelkurs”, som delvis är att skylla för utvecklingen.

– När den institution som ska gå i täten för att försvara kronan säger sådana saker meddelar de till omvärlden att de bortser från alla konsekvenser av sin inflationspolitik. Dåligt omdöme är den dyraste av risker”, skriver han.

Nordea anser att konsensusprognosen för både tillväxt och inflation fortfarande ligger för högt och att det därmed finns ytterligare fallhöjd i kronan.

Som en konsekvens spås Riksbanken inte kunna vidta nästa räntehöjning innan juni 2020 och Nordea tvivlar på om centralbanken “överhuvudtaget lyckas landa en styrränta över noll”.

Enligt Nordeas nya prognos väntas en euro återigen kosta 10,70 kronor, vilket kan jämföras med 10,46 kronor i skrivande stund.

Sedan årsskiftet har den svenska kronan tappat 3 procent mot euron. På tre år har kronan försvagats med 12,6 procent.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Fallet i svenska kronan på statskuppsnivå enligt Nordea Fallet i svenska kronan på statskuppsnivå enligt Nordea