Fetthungern driver upp priset på maten - E55
Annons
Annons

Fetthungern driver upp priset på maten

Fett smör och feta mjölkprodukter – gott, tycker både svensken och européen! Smaken för det feta driver upp priserna på mejeriprodukter i hela Europa.

Annons
Annons

Matpriserna har ökat rejält i Sverige i år, mer än i övriga Europa. Priserna i Sverige har stigit med 2,2 procent, mot 1,1 procent i Europa. Orsaken är den svaga kronkursen – vi svenskar får betala mer för importerad mat på grund av valutan.

LÄS MER: Svag krona ger dyrare livsmedel i Sverige

Men så är det vår smak för fett – även det driver upp priserna. Smör och olja har stigit med hela 19 procent sen årsskiftet.

Konsumenterna vill ha mer fett

– Fettpriserna har stigit generellt under de senaste åren. Konsumenterna efterfrågar allt mer fett, och eftersom priset sätts på marknaden så stiger priserna, säger Gunnar Gidefeldt, kommunikationschef på Arla.

När Arla köper in mjölk från bönder som producerat mjölken är det inte “mjölk” Arla betalar för, berättar han.

– Vi köper in fett och protein. Mjölken från en kossa innehåller ungefär 4 procent fett per liter. Men konsumenterna konsumerar ungefär 6 procent fett på varje liter. Så ser det ut i hela Europa. Och när efterfrågan är större än tillgången stiger priset.

Råvaror som mjölkfett och protein, eller skummjölkspulver som det kallas, handlas på råvarubörser. Det sätter sedan marknadspriset i de efterföljande leden.

Annons

Nu ligger priset för ett kilo skummjölkspulver, som är mjölkproteinet, på 1,30 euro (13,39 svenska kronor). I januari i år kostade det 1,4 euro, eller 14,40 kronor. Medan det i januari i fjol kostade så mycket som 2,2 euro (22,67 kronor).

Fettpriset har gått upp i flera år, men åkt lite berg- och dalbana. Som allra högst låg priset i september i fjol, då kostade ett kilo mjölkfett 7 euro (drygt 72 kronor). I januari hade priset fallit tillbaka något till cirka 4,5 euro (46,40 kronor). Men har nu sakta stigit igen till runt 5 euro (51,55 kronor).

Fettet allt dyrare

– Tidigare fick vi betala mer för proteinet i mjölken. Men nu är det fettet som är dyrast.

Och nu ser prisökningarna också ut att drabba osten, som också innehåller mycket mjölkfett. Vår hunger efter fettet växer och borta är både rädslan och feblässen för lightprodukter.

– Nu har det mer gått mot att det är sockret som är det farliga, säger Gunnar Gidefeldt.

 

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Fetthungern driver upp priset på maten Fetthungern driver upp priset på maten