Här är de populäraste aktierna - E55
Annons
Annons

Här är de populäraste aktierna

Vilka aktier väljer 55-plussarna att spara i? Och hur skiljer sig sparandet åt mellan Skåne, Stockholm och Västra Götaland. E55 har svaret.

Annons
Annons

Det finns en knippe ­bolag som är populära när 55-plussarna väljer att investera i aktier. Dit hör bland annat läkemedelsbolaget AstraZeneca, klädjätten H&M och lastbilstillverkaren Volvo, visar statistik från Nordnet.

– Det här är aktier som förmodligen har funnits väldigt länge i portföljerna. H&M har haft ett tungt sista år, men är i övrigt en framgångssaga, så många 55-plussare har säkert haft en bra resa, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Men spararna i de tre storstadslänen Stockholm, Skåne och Västra Götaland är inte helt eniga om hur den bästa aktieportföljen ser ut. Medan västgötar ligger tyngre i AstraZeneca och Volvo är stockholmarna mer sugna på Ericsson och Investor. I Skåne går man en mellanväg med Ericsson och Volvo som favoriter. H&M däremot kniper en pallplats i alla tre regionerna.

När det gäller bankerna finns också tydliga skillnader. Västgötarna intresse för SEB har svalnat det senaste åren till förmån för Swedbank och Nordea. SEB är å andra sidan populäraste banken i Stockholm.

Byggbolaget Skanska däremot klättrar på listan i Västra Götaland trots bostadsfrossa och en nedgång på 25 procent på ett år.

Annons

– Det är lite förvånande med tanke på kursutvecklingen, men Skanska är ett globalt företag med en bra utdelning och man hoppas nog att Skanska ska börja leverera i USA, där Trump gick till val på att bygga upp amerika, säger Joakim Bornold.

Biometribolaget och sorgebarnet Fingerprint Cards, som det senaste året fallit med över 80 procent, är ett bolag som åkt ut från topplistan i så väl Västra Götaland som Skåne. Bolaget drämde nyligen till med ytterligare en vinstvarning och kallduschen resulterade i ett ras på omkring 30 procent.

Stenbeckssfärens investmentbolag Kinnevik seglar samtidigt in på listorna i samtliga regioner. Aktien har inget lysande facit sett på tre år, men på 12 månader har aktien stigit 25 procent och varit en bra investering för de som hängt med. Kinnevik-aktien är något mer populär ibland 55-plussarna i Stockholm än både i Västra Götaland och i Skåne.

– Kinnevik har dykt upp på alla våra listor. Många har köpt investmentbolag det senaste halvåret. När man inte hittar någon aktie att köpa är investmentbolag ett alternativ där man får en bredare exponering, berättar Joakim Bornold.

Han fortsätter:

– Kinneviks e-handel lockar och många ser nog aktien som en bra motvikt till sitt H&M-innehav.

Annons

Toppar listan i Västra Götaland gör AstraZeneca, som inte har någon vidare utveckling på börsen att skryta med, varken på ett eller tre år. Enligt Joakim Bornold är läkemedelsbolaget en aktie som många, särskilt lite äldre, har haft länge kanske så länge som 20–30 år och då har det inte varit en så dum investering.

I Stockholm toppas istället listan av Hennes & Mauritz som tar hem förstaplatsen, tätt följt av Ericsson. AstraZeneca som halkat ned ett snäpp från förra året kommer nu först på plats fyra i 55-plussarnas portföljer i Stockholm. Investmentbolaget Investor har klättrat något steg, medan verkstadsbolaget Sandvik fått ge plats åt bankaktien Swedbank.

Läkemedelsbolaget Biovitrum (Sobi) som tuffat på bra har däremot både stockholmarna och skåningarna tröttnat på, likaså på Telia. Finska staten sålde nyligen hela sitt innehav i telekombolaget och så var TeliaSonera-historien all. Men medan läkemedelsbolaget fallit ur tio-i-topp-listan helt i båda regionerna halkar Telia bara ner några pinnhål. Mest i Skåne, där telekombolaget har gått från tredje till åttonde plats.

Annons

I Västra Götaland har Telia däremot legat kvar på en stabil sjätteplats sen i fjol. Men det har kanske inte varit den mest lysande investeringen. På tre år har aktien fallit med nästan 30 procent och i år har det inte börjat så mycket bättre.

En aktie som 55-plussarna i södra Sverige fått ökat förtroende för är Volvo, även västgötarna skattar Volvo högt. Lastbilstillverkaren har gått kräftgång på börsen den senaste tiden, men gett en avkastning på nästan 30 procent på ett år. Uppenbarligen tror man att aktien har mer att ge.

– Bolaget går väldigt bra, både marginalen och försäljningen är bättre och det lockar till köp. Det skrivs mycket positivt om Volvo, konstaterar Joakim Bornold.

Topp-tio-aktier 2018

Västra Götaland                                    
1. AstraZeneca
2. Hennes & Mauritz
3. Volvo
4. Ericsson
5. Investor
6. Telia
7. Kinnevik
8. Skanska
9. Swedbank
10. Nordea
Skåne                                       
1. Hennes & Mauritz
2. Ericsson
3. Volvo
4. Investor
5. AstraZeneca
6. Skanska
7. Kinnevik
8. Telia
9. Swedbank
10. SEB
Stockholm
1. Hennes & Mauritz
2. Ericsson
3. Investor
4. Astrazeneca
5. Volvo
6. Kinnevik
7. SEB
8. Telia
9. Skanska
10. Swedbank

 

Annons

Topp-tio-aktier 2017

Västra Götaland                                   
1. AstraZeneca
2. Hennes & Mauritz
3. Volvo
4. Ericsson
5. Investor
6. Telia
7. SEB
8. Nordea
9. Fingerprint Cards
10. Skanska
Skåne                                       
1. Hennes & Mauritz
2. Ericsson
3. Telia
4. AstraZeneca
5. Volvo
6. Investor
7. Skanska
8. Biovitrum
9. SEB
10. Fingerprint Cards
Stockholm
1. Hennes & Mauritz
2. Ericsson
3. AstraZeneca
4. Investor
5. Volvo
6. Telia
7. SEB
8. Biovitrum
9. Skanska
10. Sandvik

 

Källa: Nordnet

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är de populäraste aktierna Här är de populäraste aktierna