Här är det längst till kontanter - E55
Annons
Annons

Här är det längst till kontanter

Det statliga stödet för att förbättra kontanttillgången i Sverige har gett liten effekt. Men i några län går utvecklingen åt rätt håll.

Annons
Annons

Allt fler bankkontor lägger ned sin kontanthantering och vi går mot ett kontantlöst samhälle i en allt snabbare takt. Men för många är kontanter fortfarande en nödvändighet.

2014 infördes därför ett statligt stöd för att motverka utvecklingen. Stödet är till för att förbättra tillgången till grundläggande betaltjänster i områden där avståndet till betalningsförmedling och uttag av kontanter är extra långt. I länsstyrelsernas årliga rapport, som släpps imorgon fredag, visar det sig dock att det statliga stödet har liten effekt i många län.

– För många är kontanter en fråga om överlevnad. För bland annat äldre är det svårt att klara av vardagen och i vissa områden där internet och mobiltäckning är ganska dåligt så behöver man kontanter för att kunna handla, säger Niklas Arvidsson, universitetslektor och forskare med fokus på betalningsmetoder vid KTH.

Den nya statistiken visar att människor får allt längre till en betalningsförmedling, där de har möjlighet att göra manuella insättningar, uttag och exempelvis betala räkningar. Vissa områden är speciellt utsatta, men även kring storstäderna får människor allt mindre tillgång till kontanter.

Annons

Rapporten visar att det är i Jämtlands län som man har längst till en betalningsförmedling, över en mil, ett avstånd som ökat med över två kilometer sedan 2013. I de flesta län har det skett en negativ förändring de senaste åren. Men i vissa regioner har det också skett en förbättring, det gäller Gotland, Värmland och Västerbotten.

Om de privata aktörerna drar sig tillbaka är det i sista hand staten som måste gripa in, poängterar Niklas Arvidsson:

– Rent formellt är det Riksbanken som har ansvaret så länge marknaden inte tar det. För många konsumenter är det ett problem då bland annat äldre och funktionshindrade kan ha svårt att hantera tekniken som finns. För vissa människor är en sak som att komma ihåg en pin-kod en omöjlighet. Där har samhället ett ansvar.

För de som utan problem kan använda bankomater för kontantuttag så har läget dock förbättrats i många områden. Medelavståndet till kontantuttag har minskat i 17 av 21 län. Men det är endast i Stockholm som medelavståndet ligger under två kilometer.

– Vill bankerna stärka sin renommé så bör de bry sig om alla kunder och leverera även manuella tjänster. Det skulle de vinna på, säger Niklas Arvidsson.

Annons

De senaste tio åren har värdet på kontanterna i omlopp halverats. Idag är de värda omkring 48 miljarder, varav ungefär hälften är kontanter som används. Enligt beräkningar kommer vi i stort sett ha slutat använda kontanter inom 8 år. Något som riskerar att slå hårt mot de äldre. Men det finns lösningar.

– Det finns enkla lösningar att ta fram och det borde göras i de utsatta områdena. Det går inte att bromsa utvecklingen men man måste satsa på lösningar så att alla människor har möjlighet att vara del av samhället, säger Niklas Arvidsson.

De lösningar Arvidsson menar är dels att skapa förenklade betalmetoder som alla kan klara av. Men också utbildning i digitala betalningsmetoder.

– När vi övergick från bondesamhället till ett industriellt samhälle så utbildade man människor och gav dem de kunskaper de behövde för att klara av det nya samhället. Nu måste vi ha en digital folkbildningskampanj. Staten måste säkerställa att alla har samma möjlighet, alla ska kunna betala. Men där tycker jag också att bankerna tjänar på att ta sitt ansvar, säger Niklas Arvidsson.

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är det längst till kontanter Här är det längst till kontanter