Här är svenskarnas nya spartrend - E55
Annons
Annons

Här är svenskarnas nya spartrend

Aldrig förr har svenskarna valt att spara så mycket i denna form som nu. Det rapporterar Aftonbladet.

Annons
Annons

Det är fondsparandet som som har blivit en riktig boom.

Annons

-Det beror framför allt på den fantastiska börsutvecklingen, säger sparekonom Johanna Englundh på Fondbolagens förening till Aftonbladet.

Man noterar en rekordhög fondförmögenhet och nettoinsättningar i fonder.

-De har aldrig varit så stora under ett halvår som under inledningen av 2021, säger Johanna Englundh till tidningen.

Boomen har att göra med alla stimulanspengar runt om i världen som har satts in och låga räntor. Även vaccineringen och samhällsöppningen har betydelse i sammanhanget, skriver Aftonbladet.

-Det gör att mer konjunkturkänsliga branscher har börjat att komma ikapp och att samhället och ekonomin har fått lite mer spinn, säger hon.

Hittills i år landar svenskarnas nettosparande på 87,6 miljarder kronor. De som har sparat i en Sverigefond kan framför allt vara nöjda.

-Hela 41 procent har Sverigefonderna avkastat i genomsnitt de första 18 månaderna, varav 18 procent sedan januari 2021, konstaterar Johanna Englundh.

Att svenska fondsparare har fått så mycket klirr i kassan som nu är ovanligt. Börsåret sticker ut jämfört med tidigare år.

-Det hör inte till vanligheterna att man får så här höga avkastningar. I snitt brukar man kunna räkna med 7-9 procent per år säger sparekonomen till Aftonbladet.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är svenskarnas nya spartrend Här är svenskarnas nya spartrend