News55

Hur påverkas min pension om jag jobbar som pensionär? - Pensionsekonomen svarar på nya läsarfrågor

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 juli 2020

Varje vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter från Skandia på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej, Jag är 71 år och pensionär!
Min frågor är:
1.Kan du ge mig någon information om det finns någon konto som jag kan spara och få mer ränta för det?? Det är ju mina pengar som bankerna använder !
2. Jag sålde min bostadsrätt med vinst… kan jag få bolån?
Tack hjärtligt för svar, Constanta

⦁ På Konsumenternas.se kan du jämföra olika bankkonton och räntor. Utan att binda pengarna alls så kanske du kan nå upp till 1 % ränta före skatt för närvarande. Se bara till att kontot du väljer omfattas av en statlig insättningsgaranti.
⦁ Det bolånedirektiv som idag finns anger att bankerna ska ta hänsyn till en varaktig inkomst vilket för dig innebär att det är din pensionsnivå som spelar störst roll för bedömningen. Vinsten från din tidigare bostadsrätt skulle du normalt använda som kontantinsats vilket i så fall minskar belåningsgraden. Belåningsgraden är en faktor men påverkar mer vilka eventuella amorteringskrav som ska gälla och vilken ränterabatt du kan få utifrån hur mycket din pension medger att du lånar.

Hej, Påverkas min pension om jag jobbar som pensionär? Tack för en bra sajt!
/Månsson

Det är alltid positivt för din ekonomi att jobba – när det än sker i livet. Den allmänna pensionen kan du alltid förbättra genom att jobba medan tjänstepensionen normalt inte kan fyllas på för som redan gått i pension. Det går att förhandla om tjänstepensionsinbetalningar men annars kan det vara skäl till en högre lön istället. Tänk också på att om du börjar jobba mycket så kan du pausa den allmänna pensionen för att inte betala onödigt hög inkomstskatt. Stärker den allmänna pensionen för kommande år gör du dock oavsett.

Hej Mattias! Om man vill bo i solen vilka länder rekommenderar du ur ett skatte- och pensionsperspektiv? Anders och Ulla

Det var en svår fråga. Att flytta ut från Sverige är ett stort steg och det är många faktorer att ta hänsyn till såsom regler vid utflyttning, kapital- och arvsskatter, sjukvård, boendemöjligheter och inte minst det sociala livet. Vad gäller mitt område pensioner så har vi också sett att förutsättningarna för beskattning kan ändras, senast i Portugal som blivit populärt bland svenska ”utvandrare”. Oavsett om man tittar mot solen i Portugal, Spanien, Frankrike eller Thailand så kan ni dock räkna med en lägre skatt på pensionerna än i Sverige. Men det är som sagt bara en del av allt ni behöver ta med i beräkningen.

Hej! Hur ser prognosen ut med räntan den närmaste tiden. Kommer den höjas eller ligga kvar på låg nivå? Undrar också vilken ränta man kan förvänta sig på sparkapital hos banken? Med vänlig hälsning Olof K

Riksbankens senaste prognos är full av osäkerhet kring hur den ekonomiska återhämtningen i spåren av pandemin kommer att se ut. Men mycket talar för att vi kommer att få leva med låga räntor ett bra tag till. För den som sparar så är det inga goda nyheter tyvärr. Räntesparande i alla former blir straffade samtidigt som det driver allt mer kapital till mer riskfyllda alternativ i jakt på avkastning. Några höga räntor på bankkonton kommer vi alltså inte att se på överskådlig tid. Utan att binda upp pengar och med statlig insättningsgaranti kanske du kan nå upp till 1 % ränta före skatt på ett sparkonto.

ANNONS

Varför betalar man skatt på pension? Fattig pensionär

Det är en intressant fråga. Pensionen består av flera delar och tänker man på tjänstepensioner är det snarast frågan om uppskjuten lön och avdragsgillt privat pensionssparande är också pengar som faktiskt inte inkomstbeskattats alls. Där kan man se en tydlig koppling till att det istället inkomstbeskattas vid utbetalning. I övrigt är frågan om inkomstskatt en större fråga som rör precis hur det gemensamma i samhället kring vård, skola, omsorg etcetera ska finansieras sett över varje medborgares hela livscykel.

Hej Mattias! Jag har ett aktiebolag där det tidigare var verksamhet och där jag tog ut lön.
Finns nu ingen aktiv verksamhet och jag har var bolaget då det finns sparat kapital som
jag plockar ut som utdelning. Kan jag betala ut pengar till min hustru som lön från bolaget (hon har låg pension idag)? Tack på förhand? G Johansson

Det är bra att du funderar på sätt att bättra på pensionen för din hustru. Exakt vilken väg som är bäst att gå är dock svårare för mig att svara på. Finns exempelvis ett större utdelningsutrymme än du redan utnyttjar kanske det är smartare att lösa det den vägen. Annars kan din idé om lön från bolaget vara ett alternativ. Det här är inte direkt en pensionsfråga så jag får passa detaljerna vidare till din revisor.

Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS