Ingen önskar sig en 55-plussare vid chefsrekryteringar - E55
Annons
Annons

Ingen önskar sig en 55-plussare vid chefsrekryteringar

Är du över 55 och ingen vill ha dig? De flesta rekryterare sorterar bort sökande till chefstjänster nästan på rutin. Beklämmande med sådant slöseri på god kompetens, enligt Ledarnas ordförande Annika Elias.

Annons
Annons

Fackförbundet Ledarna har frågat omkring 1100 personer i sin chefspanel på webben om vilken ålder de helst ser på dem som de rekryterar. Det visar sig att ingen önskar sig en 55-åring. I stället är det 26 – 35-åringar som är populärast, hela 29 procent av de tillfrågade har en sådan i sikte när de ska rekrytera en ny chef. 36 – 45-åringar är också populära som drömrekryteringar, 27 procent vill ha en sådan.

Men ingen, alltså noll procent, vill ha en 55-plussare.

–Vi ser att de som är över 55 år sorteras bort, säger Annika Elias.

Ålder överskuggar allt annat

Åldern får helt enkelt överskugga alla andra egenskaper hos kandidaterna, konstaterar hon.

– Det finns en väldigt snäv norm för vem som är aktuell på arbetsmarknaden. Helst ska man vara yngre, man och svenskfödd, säger hon.

Arbetsgivare tror antagligen att äldre är förbrukade, saknar driv och kreativitet och har svårt att lära nytt. Fast det stämmer inte, konstaterar hon. Det finns en hel rad studier som visar på motsatsen.

LÄS MER: Ålder är den vanligaste diskrimineringsorsaken

Rekryterarnas snäva och inskränkta syn på lämpliga kandidater gör att de biter sig själva i svansen, anser Annika Elias. Resultatet blir helt enkelt sämre – rekryteringen görs inte professionellt.

Annons

– Om man i stället för bara ålder tittar på kompetensen finns både äldre och yngre, och rekryterarna får fler kandidater att välja mellan.

“Beklämmande att fördomar får styra”

Hon tycker att det är beklämmande att fördomar får styra så hårt. Det får stora konsekvenser. Särskilt nu, när stora delar av både den offentliga sektorn och näringslivet skriker efter arbetskraft.

– Nu, när allt fokus ligger på kompetensförsörjning och vi har brist på arbetskraft inom många områden, så slängs kompetensen bort.

Hon uppmanar företag och organisationer att fundera över sina rekryteringsprocesser ett varv till.

–Letar man verkligen på rätt sätt? Vilka har valts bort, och varför? Kanske kan man erbjuda andra typer av anställningar och andra tjänstgöringsgrader. De behöver öppna ögonen och rannsaka sina fördomar, säger Annika Elias.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Ingen önskar sig en 55-plussare vid chefsrekryteringar Ingen önskar sig en 55-plussare vid chefsrekryteringar