Ingvar Kamprad har avlidit – sörjs av hela Sverige - E55
Annons
Annons

Ingvar Kamprad har avlidit – sörjs av hela Sverige

Ikeagrundaren Ingvar Kamprad har gått bort, bekräftar Ikea för E55.  Ingvar Kamprad blev 91 år gammal och ska enligt Ikea ha avlidit stillsamt i sitt hem i lördags. Kungen såväl som statsministern uttrycker sin sorg efter beskedet och betonar Kamprads betydelse för Sverige.

Annons
Annons

Ingvar Kamprad har gått bort efter en tids sjukdom. Med anhöriga vid sin sida somnade Ikeagrundaren in i sitt hem i Småland.

– Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre och att leda genom att föregå med goda exempel, säger Torbjörn Lööf, vd och koncernchef Inter IKEA Group i ett pressmeddelande.

Ingvar Kamprad föddes 1926 och grundade Ikea redan som 17-åring. Han ska ha arbetat ändå fram till sin död.

– Ingvars omfattande kunskap och engagemang har genom åren varit en fantastisk källa till inspiration, säger Lars Thorsén, vd och koncernchef IKANO-koncernen ett pressmeddelande.

Kungen hyllar Ingvar Kamprad och hans betydelse för Sverige i ett meddelande på Hovets hemsida.

“Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk IKEA bidrog till att föra ut Sverige i världen. Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation. Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går idag till Ingvar Kamprads familj och vänner.”

Även statsminister Stefan Löfven uttrycker tillsammans med många andra sin sorg över den bortgångne Kamprad.

Annons

– Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal, säger statsminister Stefan Löfven TT.

Ingvar Kamprads nära vän, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), berättar om minnena av sin bortgångne vän.

– Det var ett sorgligt besked som jag fick av familjen i morse. Vi hade en väldigt nära vänskap och väldigt fina familjerelationer. Jag minns den omtänksamma Ingvar som alltid bryr sig om andra människor. Vi brukade ofta ringa till varandra och han brukade alltid fråga “hur är det med din lilla mamma? Krama henne från mig”. Han hade ett stort hjärta, säger han till TT.

 

LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

 

 

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Ingvar Kamprad har avlidit – sörjs av hela Sverige Ingvar Kamprad har avlidit – sörjs av hela Sverige