Konflikt kring näthandeln från Kina - E55
Annons
Annons

Konflikt kring näthandeln från Kina

Näthandeln från Kina har ökat explosionsartat det senaste året. I dag anländer 150 000 paket varje dag till Arlanda medan Postnord går på knäna, går Tullverket till angrepp.

Annons
Annons

I januari ifjol kom 50 000 paket till Arlanda varje dag. Den siffran har idag trefaldigats och flertalet av paketen, omkring 120 000 kommer från Kina, rapporterar SVT.

Annons

– Jag har ju bara varit här på Postnord i ett antal månader och var själv inte medveten om de enorma flödena innan jag började här, säger Postnords terminalchef Peter Hesslin till SVT.

Trenden spås fortsätta.

– Jag tror att det kommer att fortsätta med tanke på den väldiga ökningen av paket från Kina, säger Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, till SVT.

Samtidigt som mängden paket ökat har också Postnord och Tullverket hamnat i strid om momsbetalningar för paketen, skriver Svenska Dagbladet.

Postnord ska ha missuppfattat momskraven på de som beställt paket. Enligt lagen ska Postnord inte lämna ut paket utan att moms betalas. Men de har själva haft uppfattningen att det endast är momskrav för varor som överstiger 22 euro, omkring 200 kronor.

Missförståndet mellan Tullverket och Postnord slutade med ett krismöte i måndags där Tullverket i ett uttalande medgav att de brustit i sitt ansvar.

“Enligt lagstiftningen ska moms betalas in från första kronan av varans värde när det gäller postorderförsändelser, vilket är Tullverkets ansvar att säkerställa i sin roll som uppbördsmyndighet”, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

 

    LÄS MER: Postnord slänger dina paket på hög
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Konflikt kring näthandeln från Kina Konflikt kring näthandeln från Kina