Lyxlägenheter sänks ett par miljoner - E55
Annons
Annons

Lyxlägenheter sänks ett par miljoner

Oscar Properties problem fortsätter. Prestigebygget 79&Park i Norra Djurgårdsstaden är nästan ett år försenat och medan bostadsutvecklaren letar nya investerare vill kunder hoppa av.

Annons
Annons

Sen i februari har mäklarfirman Alexander White försökt att sälja de 15 kvarvarande nyproducerade arkitektritade lägenheterna i 79&Park på Gärdet i Stockholm, men hittills bara lyckats gå i mål med två. Nu har priset sänkts på tre lägenheter, med ett par miljoner, enligt mäklaren Maria Rockborn.

De 13 lägenheter som ligger ute till försäljning kostar mellan 9,5 och 18,3 miljoner kronor. Den dyraste är en 137 kvadratmeter stor etagelägenhet på fyra rum på våning tre.

– Priserna har reviderats ned på två 4:or och en 5:a. Priserna höjdes i februari. Men det var inte vi som bestämde det. Vi ville inte höja priserna. Men man hade gott självförtroende då, säger Maria Rockborn.

För två år sen var läget ett annat. Bostadskurvorna pekade uppåt och lägenheter såldes som smör i solsken. På åtta månader sålde Alexander White 154 lägenheter i 79&Park.

Då var inflyttning planerad till tredje kvartalet i år, enligt uppgifter i delårsrapporter. Nu kan de första lägenhetsinnehavarna i bästa fall börja flytta in i maj nästa år, men det är bara preliminärt. Flera har fått veta att de i bästa fall kommer in till nästa jul.

– Det är en viss försening, det är det. Varför, överlåter jag till Oscar Properties att uttala sig om, säger Maria Rockborn.

Annons

Malin Sparf Rydberg, presschef på Oscar Properties, bolaget som står bakom projektet, väljer att inte kommentera förseningen utan hävdar att 79&Park löper på bra.

– 92 procent av samtliga lägenheter i produktion i projektet är sålda på bindande avtal, säger hon i ett skriftligt svar.

Men flera köpare som betalat handpenning, och som E55 har talat med, vill dra sig ur.

– Jag har tappat intresset för att bo där. Det är ordentligt försenat och jag orkar inte vänta ett helt år på att få flytta in, säger en person.

– Inflyttningen är skjuten till slutet av nästa år. Detta gör att flytten är osäker, säger en annan.

Han tecknade lägenheten för 2,5 år sen och skulle ha flyttat in i somras.

– Som det känns nu vill vi inte fullfölja eftersom det dragit ut så pass mycket på tiden.

Magnus Ohlsson som är ansvarig mäklare för på Alexander White tillsammans med Maria Rockborn bekräftar att folk vill hoppa av.

– Jag vet att kunder funderat på möjligheten att bryta avtal. Men vad jag vet har ingen hävt avtalet än, säger Magnus Ohlsson.

Enligt Alexander White är det svårt för de som vill hoppa av att bryta avtalen. Men så fort man skrivit upplåtelseavtalet och blivit medlem i föreningen kan man sälja sin lägenhet.

Annons

På andrahandsmarknaden har flera redan börjat sälja sina lägenheter vidare på ritning med inflyttningsdatum om ett år. Alltifrån mindre till större lägenheter ligger ute till försäljning hos olika mäklare.

Samtidigt som kunderna fått kalla fötter florerar uppgifter om att Oscar Properties ska ha hittat investerare som är villiga att ta över 79&Park. Det skulle i så fall vara en rejäl prestigeförlust för bostadsutvecklaren.

–Eftersom vi är ett börsnoterat bolag kan jag inte kommentera rykten, säger Malin Sparf Rydberg.

Under fredagen stod det klart att Oscar Properties säljer tre andra fastigheter. Fastigheterna köptes så sent som i april i år. Ett strategiskt beslut för att stärka balansräkningen och kassan ifall det skulle dyka upp nya affärsmöjligheter, enligt vd Oscar Engelbert.

Men det är ingen större hemlighet för marknaden att bostadsutvecklaren, vars aktie mer än halverats på börsen i år, har en ansträngd ekonomisk situation. Enligt SvD Näringsliv kommer Oscar Properties inom kort bland annat tvingas punga ut med 800 miljoner kronor för ett lyxbygge på Lilla Essingen.

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Lyxlägenheter sänks ett par miljoner Lyxlägenheter sänks ett par miljoner