Luthersk uppfostran för miljardärsdöttrar - E55
Annons
Annons

Luthersk uppfostran för miljardärsdöttrar

Louise Lindh och Katarina Martinson berättar om uppväxten i och det planerade övertagandet av svenskt näringslivs hetaste maktcentrum.

Annons
Annons

Det är i Dagens industris helgbilaga som Fredrik Lundbergs döttrar talar ut i en stor intervju. Familjen har alltid haft en låg profil i media, men Louise Lindh och Katarina Martinson öppnar upp för att de framöver kommer att ta en mer synlig position i samhällsdebatten.

Även internt, i bolagsgruppen som kallas Lundbergsfären, har de redan hunnit bidra till förändringar. Att bli en modernare arbetsgivare där en yngre generations behov av synlighet och personlig utveckling får ta plats är något som de fått lära pappa Fredrik Lundberg.

– Där märks det att vi har väldigt olika synsätt. Pappa tillhör en generation som gick till jobbet för att tjäna pengar och ha mat på bordet, säger Louise Lindh till Dagens industri.

Döttrarna har de senaste åren fått en mer framträdande roll i Lundbergsfärens olika bolag. Både sitter i styrelsen på det börsnoterade ägarbolaget Lundbergs, men medan Katarina Martinson har tagit på sig fler styrelseuppdrag i sfärens noterade bolag så har Louise Lindh fokuserat på fastighetsbolaget LE Lundberg där hon idag är vd.

– Vi är inte så många på företaget så det handlar om att representera bolaget så bra som möjligt, och då är det bra att vi inte sitter på samma poster, säger Katarina Martinson till Di.

Annons

Uppväxten i det som blivit en av Sveriges rikaste familjer har inte bara varit en dans på rosor. Fokus på studier och att alltid göra sitt bästa har präglat uppfostran.

– Det sitter i ryggmärgen, djupt i oss. Att vi vill bevisa och göra bra ifrån oss och att man hela tiden har Luther som sitter på axeln och får en att aldrig riktigt känna sig nöjd. Ett annat uttryck inom familjen är att det alltid går att göra lite bättre. Det har verkligen präglat oss, säger Louise Lindh som också berättar om familjens ledord “det är lätt att göra av med en krona, men det är svårare att tjäna en”.

Lundbergsfären har växt kraftigt under Fredrik Lundbergs ledning, de senaste åren har man bland annat säkrat makten i investmentbolaget Industrivärden med närstående Handelsbanken och flera andra stora börsbolag.

Louise Lindh och Katarina Martinson berättar att Fredrik Lundberg har informerat dem löpande om utvecklingen, i den mån det gått på grund av regelverken. Numera hanterar de sfärens ägarfrågor på återkommande gemensamma möten. Här tas viktiga beslut men det sker också konkret kunskapsöverföring:

– För oss är det också tacksamt för vi får lära oss mycket av pappa som har en enorm erfarenhet av sådana frågor vi kanske ställs inför för första gången, säger Louise Lindh till Dagens industri.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Luthersk uppfostran för miljardärsdöttrar Luthersk uppfostran för miljardärsdöttrar