Män bjuds oftare på semla än kvinnor - E55
Annons
Annons

Män bjuds oftare på semla än kvinnor

Bjussar chefen på semla under fettisdagen? Chansen är större om du är man, enligt konditoriernas branschorganisation.

Annons
Annons

Under fettisdagen sätter vi oss runt 5,5 miljoner semlor till ett uppskattat värde av runt 165 miljoner kronor, berättar Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Beräkningarna av vår totala semmelkonsumtion är dock något osäkra, för förutom alla de semlor som bakas på konditorier så knådas och spritsas det en hel del i hemmen också.

– Enligt våra undersökningar så uppger 50 procent av dem vi frågat att de köpt en semla på fettisdagen, och 39 procent att de blivit bjudna på en semla, säger Martin Lundell till E55.

Fast det finns skillnader i semmelkonsumtionen mellan könen.

– Män bli mer bjudna på semlor än kvinnor. Det har nog att göra med att män jobbar mer i privat sektor än kvinnor och att den privata sektorn oftare bjuder sin personal på semla på fettisdagen.

Nu under semmelperioden, som enligt Martin Lundell är cirka 10 veckor lång, så säljs 94 procent av alla semlor. Resten av året är i princip semmelfritt, med undantag för en och annan liten tidig “för-semla” i december. Trots den korta försäljningsperioden är semlan viktig för konditoribranschen, berättar han.

– De står för runt en tredjedel av alla de tårtor och bakelser som konditoribranschen säljer under ett år, enligt en panel av konditorer som uppger hur deras försäljning ser ut.

Annons

Visst, branschen skulle kunna sälja betydligt fler semlor om produktionen hölls uppe året om. Men det gör den inte, konstaterar han. Semlorna reserveras för just de här veckorna.

– Det tycker jag är kul.

Under fettisdagen är det riktigt hett om öronen för konditorerna. De har fått kalla in all extrapersonal som finns, och förbereda sig ordentligt för semmelanstormningen.

– Många har ordnat så att man kan beställa och betala i förväg och sedan bara hämta sina semlor.

Frågan är varför vår kärlek till kardemummabulle, grädde och mandelmassa är så het.

– Det är ett enkelt bakverk, som samtidigt är så gott. Och just därför går det att variera, säger Martin Lundell, och hänvisar till alla de nyheter som kommer, som semmelwraps och nachossemlor.

– Det är ju olika vad man tycker, men jag ser det som en vitalisering av semlorna.

 

LÄS ÄVEN: 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Män bjuds oftare på semla än kvinnor Män bjuds oftare på semla än kvinnor