Minister vill stoppa gratis nätdoktor - E55
Annons
Annons

Minister vill stoppa gratis nätdoktor

Snart kan det bli stopp för gratis vård via nätet. Regeringen kan tänka sig en lagändring om inte landstingen kommer överens, skriver SvD.

Annons
Annons

Det digitala vårdföretaget Doctor.se etablerade sig i Vingåker i Sörmland, och har kunnat erbjuda gratis vård via internet till alla i hela landet. Det beror på att landstinget i Sörmland inte tar ut någon patientavgift för primärvården. Men för de övriga landstingen i landet är vården inte gratis. Doctor.se fakturerar dem för “besöken” via nätet.

Annons

Det har fått dem att surna till rejält. Vård som är gratis för patienten kostar dem pengar, samtidigt som internetbesöken ofta inte räcker till för patienternas vårdbehov. Det krävs ofta fler riktiga läkarbesök i hemlandstingen för att komma till rätta med patienternas problem. På så vis får hemlandstingen betala dubbelt, tycker de. Därför har de velat sätta stopp för gratisbesöken på den digitala vårdcentralen i Vingåker.

Nu får de klagande landstingen stöd av sjukvårdsminister Annika Strandhäll som öppnar för en lagändring, skriver SvD. Men först måste de försöka komma överens.

“Om det visar sig att de lagar vi har inte möjliggör för landstingen att driva sjukvården på ett rimligt sätt måste vi självklart överväga om de behöver ändras. Det är jag alltid redo att göra. Men jag vill vara tydlig med att det här i första hand är en fråga för landstingen att lösa”, skriver hon i ett mejl till SvD.

LÄS ÄVEN: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
LÄS ÄVEN: Oseriösa telefonförsäljare har fått Konsumentverket att se rött
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Minister vill stoppa gratis nätdoktor Minister vill stoppa gratis nätdoktor