Nu blev flygbiljetten lite dyrare - E55
Annons
Annons

Nu blev flygbiljetten lite dyrare

Idag införs den nya bränsleskatten på flygbränsle. För alla resenärer innebär det en dyrare flygbiljett, skriver Expressen.

Annons
Annons

Trots en hög klimatpåverkan har flygbränsle inte beskattats i Sverige. Fram tills idag. Miljöpartiet som varit pådrivande vill att man ska betala för sin klimatpåverkan medan flygbolagen protesterar. Kritikerna å sin sida menar att den nya skatten inte kommer ha någon positiv effekt för klimatet, skriver Expressen.

Kostar mer ju längre du flyger

Den nya skatten är avståndsbaserad, det vill säga ju längre du flyger desto mer betalar du. Men avgiften kommer inte att minska svenskarnas flygvanor menar flera remissinstanser. Med andra ord kommer den ha liten effekt, i alla fall ur miljöhänseende.

Den nya skatten kommer att ha tre nivåer. För flyg inom Europa kommer skatten att vara 60 kronor och det är endast flyg som går från Sverige som beskattas. Hemresan kommer inte att beskattas, såvida du inte flyger inrikesflyg. Då får du nämligen betala 60 kronor två gånger Det innebär att en resa till Spanien beskattas lägre än en resa mellan Stockholm och Göteborg.

Den andra och tredje nivån är betydligt högre. För resor utanför Europa men under 600 mil betalar du 250 kronor i skatt och 400 kronor för resor som är längre.

 

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Nu blev flygbiljetten lite dyrare Nu blev flygbiljetten lite dyrare