Bolagsverket förhandlar med Akademien om miljonerna - E55
Annons
Annons

Bolagsverket förhandlar med Akademien om miljonerna

Sedan 2007 har statliga Bolagsverket betalat runt 13 miljoner om året till Svenska Akademien – för en tidning som inte längre ges ut. Nu ska myndigheten träffa Akademien för att försöka förhandla om avtalet, skriver DN.

Annons
Annons

Svenska Akademien har gett ut den urgamla tidningen Post- och inrikes tidningar fram till 2007. Den innehöll kungörelser av olika slag, som bolagsinformation, konkurser, kallelser med mera.

Annons

LÄS MER: Akademien duckar Bolagsverkets frågor

Tidningen nedlagd

Men 2007 hade digitaliseringen nått i kapp den urgamla publikationen. Då lades papperstidningen ned, och i stället inrättade statliga Bolagsverket en tjänst på nätet där informationen lades ut. Fast Bolagsverket träffade då en överenskommelse med Svenska Akademien om att betala för utgivningsrätten, en slags plåster på såren efter nedläggningsbeslutet. Beslutet fattades av riksdagen.

– I grunden finns ett riksdagsbeslut som vi naturligtvis följer, men självklart vill vi ha så gynnsamma avtal och så låga kostnader som möjligt, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket till DN.

13,7 miljoner kronor om året av skattepengar

Nu har summan räknats upp, och är cirka 13,7 miljoner kronor, enligt DN.

LÄS MER: “Starka ekonomiska skäl att vara kvar i Akademien”
LÄS MER: Så mycket tjänar ledamöterna

Bolagsverket vill dock kliva ur avtalet. På torsdagen ska myndigheten träffa Svenska Akademien för att tala om saken.

– Det här är ett första möte för att se hur man kan se över avtalet. Men fler möten kommer nog att behövas för att komma framåt i frågan, säger Ulf Karnell till DN.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bolagsverket förhandlar med Akademien om miljonerna Bolagsverket förhandlar med Akademien om miljonerna