Oscar Properties kan redan ha tagit hela vinsten för Biografen - E55
Annons
Annons

Oscar Properties kan redan ha tagit hela vinsten för Biografen

Försäljningen av lägenheterna i Biografen Penthouses har stoppats. Men Oscar Properties verkar redan ha resultatfört försäljningen av projektet till Axxonen, som nu slängt in handduken.

Annons
Annons

Det var i höstas som Oscar Properties sålde Biografen Penthouses till Axxonen Properties. Prislappen var 125,3 miljoner kronor och gällde en del av fastigheten Stockholm Ruddammen 29 och en så kallad påbyggnad genom en tredimensionell fastighetsbildning.

– Biografen Penthouses är ett spännande projekt men i för begränsad skala för att vi på Oscar Properties ska kunna realisera vår strategi fullt ut. Vi fokuserar i högre grad på större projekt, sa Oscar Properties vd Oscar Engelbert i ett pressmeddelande när försäljningen kommunicerades.

Avtal om att lägenheterna skulle byggas av Oscar Properties var också tecknat.

Så sent som förra veckan var tidsplanen, enligt mäklaren Fastighetsbyrån, att lyxlägenheter signerade Oscar Properties skulle stå klara i slutet av 2019 eller i början av 2020. Om den befintliga föreningen gav sitt godkännande till att Oscar Properties gjorde en förstärkning av fastigheten vill säga. Fastighetsbyrån var då redan i gång och marknadsförde lägenheterna.

Vill inte låta sig intervjuas

Annons

I förra veckan, i och med att dotterbolaget Axxonen Properties Management gick i konkurs, öppnade Oscar Properties för att ta över projektet i egen regi igen. Hur stor del av köpeskillingen som faktiskt betalats är oklart. Nu vill varken Axxonen eller Oscar Properties berätta något om den. Inte heller Oscar Engelbert vill säga något när han förstår vad frågan handlar om, utan hänvisar till bolagets pressavdelning. Där är man fåordig och vill bara svara på mejl.

“Resultateffekten var cirka 50 miljoner kronor vilket vi även skrev i samband med försäljningen”, skriver Oscar Properties marknadschef Malin Sparf Rydberg i sitt svar.

Det verkar som om Oscar Properties redan har resultatfört affären och tagit upp vinsten på cirka 50 miljoner kronor under 2017. Trots att det är tveksamt om risken verkligen är överförd på köparen.

I Oscar Properties årsredovisningen för 2017 står det:

“I rörelseresultatet ingick även resultat från försäljning av projektfastigheter om 70,4 mkr (–), vilket avsåg projekten Lybeck och Biografen Penthouses.”

Oklart om resultatet kan räknas hem

Annons

Vad som händer i så fall om Oscar Properties inte får ut hela resultatet i och med att Axxonen inte kan fullfölja affären, vilket inte är osannolikt med tanke på den senaste tidens utveckling, vill inte Malin Sparf Rydberg säga. Frågan är hur resultatposten i så fall hanteras?

“Som vi tidigare sagt så planerar vi för att ta över projektet om det skulle bli aktuellt. I det läget kommer vi att kommunicera med marknaden. Vi har inga ytterligare kommentarer i nuläget, skriver Malin Sparf Rydberg .

Oscar Properties omsatte nästan 2,8 miljarder kronor under 2017, och resultatet före skatt blev 418 miljoner kronor i fjol. En del av dessa pengar kan alltså komma från försäljningen av Biografen Penthouse till Axxonen.

Hos Fastighetsbyrån, som hade säljstart för projektet för en dryg vecka sen, har all försäljning av lägenheterna i projektet stoppats. Och Axxonens vd Markus Klasson har i mejl till investerare skrivit att all verksamhet nu avvecklas, något E55 var först med att berätta om.

–Försäljningen är pausad tillsvidare, säger Anna Wikstrand Delic som varit ansvarig mäklare för projektet på Fastighetsbyrån.

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Oscar Properties kan redan ha tagit hela vinsten för Biografen Oscar Properties kan redan ha tagit hela vinsten för Biografen