Paketen kan ta en omväg – för att slippa avgift - E55
Annons
Annons

Paketen kan ta en omväg – för att slippa avgift

Postnords nya avgifter för paketen från Kina väntas bromsa e-handeln. Men avgiften kan undvikas om paketen tar en omväg och först skickas till ett annat EU-land.

Annons
Annons

Avgiften på 125 kronor per paket är en administrationsavgift som Postnord ska ta ut för alla paket de ska kräva in moms på. Men om företagen som säljer varorna istället först skickar paketen till ett annat EU-land kan avgifterna undvikas, skriver Dagens Nyheter.

– Vi förväntar oss att volymerna kommer att minska i och med det här och det är inte heller orimligt att anta att stor del av volymerna kommer ta vägen via andra EU-länder först, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord till DN.

LÄS MER:  Ny paketavgift ger Postnord 15 miljoner kronor – per dag

I dagsläget kommer 150 000 paket till Arlanda varje dag, varav cirka 120 000 från Kina. En avgift på 125 kronor per paket från icke EU-land skulle innebära mångmiljardintäkter för postbolaget varje år, om paketströmmen inte sinar. Men för Postnord kan omvägen vara positiv.

– Dessutom är fördelen när det kommer till europeiska länder att vi får digital förhandsinformation innan försändelserna kommer så vi vet hur mycket och vad det är som kommer till oss. Så om det kommer från ett annat EU-land blir det både ekonomiskt och hanteringsmässigt bättre för oss, säger Thomas Backteman till DN.

LÄS MER: Postnord kan tvingas förstöra berg av paket

Annons

Tidigare i år avslöjades att Postnord inte krävt in moms på varor från Kina och efter krissamtal med Tullverket kom man överens om en administrativ avgift på 125 kronor. En avgift som slår hårt mot de kunder som beställt billiga varor från Kina, för summor som ofta långt understiger avgiften.

 

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Paketen kan ta en omväg – för att slippa avgift Paketen kan ta en omväg – för att slippa avgift