"Lånen bör betraktas som en sista utväg" - E55
Annons
Annons

“Lånen bör betraktas som en sista utväg”

Lån till framför allt pensionärer från Svensk Hypotekspension växer, men nu varnar Skandias pensionsekonom för den höga räntan, skriver Dagens industri.

Annons
Annons

Lånen från Svensk Hypotekspension skiljer sig från vanliga bolån. I stället för att amortera och betala ränta så betalas allt först då låntagaren säljer bostaden eller dör. Det är först då notan kommer. Och den är saftig.

Räntan ligger på 4,5 procent – betydligt högre än de 1,3-2 procent som vanliga bolån med olika bindningstider ligger på just nu. På 15 år har låneformen fördubblats, skriver Dagens industri.

Lånen används ofta för att lösa ut särkullbarn.

– Det går inte att jämföra bolåneräntor med våra lån, som är en annan typ av produkt. Vi har därför höga finansieringskostnader, och det är marknaden som har satt det här priset, säger Lennart Grabe, vd för Svensk Hypotekspension till Di.

Nu varnar experter för de dyra lånen. Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, säger till Dagens industri att de här lånen  bör betraktas som en sista utväg. Det finns oftast andra lösningar, hävdar han.

– I Sverige finns det många pensionärer som har låg inkomst och där bostaden är deras främsta tillgång, men det billigaste sättet att leva av det värdet är trots allt att sälja och flytta till något mindre. I andra hand skulle jag titta på ett vanligt banklån, säger Mattias Munter till Di.

Annons

Men lånen från Svensk Hypotekspension ökar. Tidigare finansminister Erik Åsbrink är ordförande i bolaget och Lennart Grabe vd.

– Verksamheten utvecklas positivt och vi har ökat vår utlåning med 25 procent, säger Lennart Grabe till Di.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel “Lånen bör betraktas som en sista utväg” “Lånen bör betraktas som en sista utväg”