Pensionssparandet går dåligt - hur ska jag göra? Pensionsekonomen svarar - E55
Annons
Annons

Pensionssparandet går dåligt – hur ska jag göra? Pensionsekonomen svarar

Mitt pensionssparande går sämre än börsen som helhet. Ska jag fortsätta spara eller tänka om, undrar en läsare? Här svarar pensionsekonomen på de senaste läsarfrågorna. Fortsätt skicka in dina frågor till [email protected]

Annons
Annons

Hej Mattias. Jag pensionssparat med egna avsättningar själv under många år men värdet på innehaven ökar inte på samma sätt som börsen. Hur bör jag göra tycker du? Ska jag fortsätta spara eller tänka om? Har inte så mycket kunskap och tid för börsen men vill inte tappa när börsen går upp. Tack på förhand! Rikard F

– Fortsätta spara tycker jag att du ska göra, det kommer du inte att ångra som pensionär. Säkerställ bara att du inte fortsätter att spara i en privat pensionsförsäkring om du inte har avdragsrätt för då kommer pengarna att inkomstbeskattas två gånger. Med det sagt kan det finnas saker att göra för att förbättra avkastningspotentialen.

– Om det är fonder du sparar i så kan det handla om att du har valt en låg risknivå i placeringarna. Vad som är en lämplig risknivå avgörs främst av tidshorisont på sparandet och din egen riskbenägenhet.

– Handlar det istället om traditionell förvaltning kan det vara höga garantier som gör att värdeutvecklingen inte blir så stark jämfört med börsen. Att byta fonder eller flytta kapitalet är möjliga alternativ. Man det kräver en analys av vad du faktiskt har idag för att kunna ge en rekommendation.

 

Annons

Hej Mattias, Är pensionär men funderar på att ta lite enklare jobb på en skola i kommunen där jag bor. Hur stor inkomst kan jag ha utan att det påverkar skatt och pension? Hls Stefan

– Om du är 66 år eller äldre går gränsen för statlig skatt vid knappt 48 000 kronor per månad (575 500 kr årsinkomst för 2020). Över den nivån betalar du statlig inkomstskatt med 20 procent. Du fortsätter att tjäna in till din allmänna pension om du arbetar även om du samtidigt tar ut pension.

 

Hej! Jag har under corona-karantänen blivit intresserad av sparande och aktier. Har startat en ISK och provat att köpa lite aktier. Eftersom jag inte längre är en ung man så är min investeringshorisont ganska kort – 3-5 år. Hur rekommenderar du att man bygger upp en portfölj? Vilka nyhetsmedier rekommenderar du att man läser. Ger du aktietips någonstans. Tack på förhand! /Gustavsson

Annons

– Det är aldrig försent att komma igång med sparandet! Med en så kort horisont som 3-5 år för aktier är det viktigt att du inte, rent krasst, investerar mer pengar än du har råd att förlora. Med det menar jag att om pengarna verkligen ska användas till något särskilt om fem år är risken att man måste sälja aktier med förlust. Ett klassiskt och enkelt sätt att sprida riskerna som nybörjare är att titta på investmentbolag. De liknar mer en aktiefond som har innehav i många olika bolag, i olika branscher. Jag ger inga tips om enskilda aktier tyvärr. Men exempelvis Aktiespararna kan vara en bra hjälp för att komma igång och lära sig mer om aktiehandel och hur man ska tolka nyhetsflödet.

Hej! En fråga om utlandsflytt. Min sambo är 63 år och när hon går i pension drömmer vi om att flytta till Thailand som vi älskar. Jag är idag 55 år. Hur mycket förlorar jag i pension om jag också flyttar om två år? /Göran

Annons

– Pensionen kommer att påverkas kraftigt men det är svårt att sätta någon siffra på det. Det beror på hur ditt arbetsliv och löneutveckling sett ut fram till idag och om du haft tjänstepension.
– Det du samtidigt behöver planera för är när du tidigast kan börja ta ut pensionen. Den allmänna pensionen kan tidigast tas ut från 62 års ålder idag men sannolikt kommer den gränsen att skjutas uppåt ytterligare ett par år för din ålderskull. Om du slutar jobba är det i de flesta fall möjligt att lyfta tjänstepensioner redan från 55 års ålder men det kan också komma att förändras. Du kan alltså behöva leva på andra sparade tillgångar tills dess att du kan ta ut hela pensionen. På minPension.se får du den bästa översikten över dina pensioner. Där kan du också göra vissa simuleringar.

 

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Pensionssparandet går dåligt – hur ska jag göra? Pensionsekonomen svarar Pensionssparandet går dåligt – hur ska jag göra? Pensionsekonomen svarar