SBAB:s revisorer kan granskas av Revisorsinspektionen - E55
Annons
Annons

SBAB:s revisorer kan granskas av Revisorsinspektionen

Revisorsinspektionen kan öppna ett ärende på SBAB, efter E55:s avslöjanden om oredovisade ersättningar.

 

Annons
Annons

E55 har i flera artiklar kunnat berätta om hur statens bolånebank SBAB betalat ut hundratusentals kronor i ersättningar till ett par ledamöter i tre års tid utan att ta upp dessa korrekt i årsredovisningarna.

–Ersättningar kan utgå från olika dotterbolag och då vill man att det ska synas i moderbolaget för att bilden ska vara så fullständig som möjligt, säger Carin Rytoft Drangel, chefsrevisor på Revisorsinspektionen om de regler och lagar som finns.

Revisorsinspektionen kan själv initiera ett ärende.

–Vi kan öppna en riskbaserad tillsyn där vi säger att här skulle revisorn kunnat ha begått ett fel. En sådan  tillsyn öppnar vi när vi har för lite på fötterna och vill se om vi kan öppna ett disciplinärende, säger Carin Rytoft Drangel.

Hur Revisorsinspektionen ser på SBABs bristande redovisning beror på bland annat hur stora felen är och om betalningarna är felaktigt utbetalda. Om det har skrivits en modifierad revisionsberättelse i efterhand kan också ha betydelse.

–Det finns mycket information i en årsredovisningen så allt beror på vad som är fel och hur väsentligt det är utifrån helheten.

Revisorsinspektionen har långt tid på sig att läxa upp revisorer som inte skött sitt jobb.

–Vi har gått om tid på oss, vi kan gå tillbaka fem år i tiden, säger Carin Rytoft Drangel.

Annons

Under 2014 och 2015 var det KPMG som reviderade SBAB sen våren 2016 är det istället Deloitte. Hos Deloitte ber man först om att få frågorna skriftligt för att sen inte vilja svara på dem. Istället skyller man över ansvaret för årsredovisningen på SBAB:s ledning och styrelse.

–Det är styrelsen och verkställande direktören som kan kommentera; de har ansvaret för årsredovisningen och att en koncernredovisning upprättas, skriver Deloittes presschef Christer Ahlgren i ett mejl till E55.

SBAB har tidigare bekräftat att det förekommit felaktigheter och otydligheter i årsredovisningarna och lovat åtgärda detta.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel SBAB:s revisorer kan granskas av Revisorsinspektionen SBAB:s revisorer kan granskas av Revisorsinspektionen