Svensk Hypotekspension slår ifrån sig kritik - E55
Annons
Annons

Svensk Hypotekspension slår ifrån sig kritik

Svensk Hypotekspension har kritiseras för sina lån till pensionärer, men bolagets vd tillbakavisar kritiken.
– En genomsnittspensionär får inte något bostadslån. Våra produkter behövs.

Annons
Annons

Svensk Hypotekspension erbjuder lån till personer över 60 år som har små lån och där bostaden stigit mycket i värde. Den som behöver pengar kan pantsätta sitt hus eller sin lägenhet, och ta ett lån på en viss andel av värdet på bostaden. Både ränta och kapitalskuld betalas först då bostaden säljs eller då låntagaren avlider. Skulden växer, men låntagaren betalar inget under lånetiden.

Hypotekspensionslånen har kritiserats bland annat av Skandias pensionsekonom, eftersom räntan är högre än för vanliga bostadslån. Kritikerna tycker att folk ska låna på vanligt sätt i stället, eller kanske sälja sin bostad och flytta till något mindre om de behöver få loss pengar.

LÄS MER: “Lånen bör betraktas som en sista utväg”

Men Lennart Grabe, vd för Svensk Hypotekspension, tycker att kritiken bygger på helt felaktiga grunder.

– De som kommer till oss får inte några bostadslån, eftersom de har för låg pension. Men våra lån ger dem möjlighet både att låna pengar och bo kvar, säger han.

E55 har rapporterat om hur banker nobbar pensionärer bostadslån, trots att de har samma inkomster som förvärvsarbetande.

LÄS MER: Banken: “Du kan ju dö”

– Banker lånar inte ut pengar till en genomsnittspensionär med 17 000 i månaden, konstaterar Lennart Grabe.

Annons

Hela idén med hypotekslånen är att låntagaren helt enkelt ska kunna få del av det övervärde som finns i bostaden, och samtidigt bo kvar. Att räntan är lite högre beror på att Svensk Hypotekspensions upplåningskostnader är högre, förklarar han.

– Vi har många som har små inkomster, men som har stora tillgångar i sina bostäder.

De allra flesta vill absolut inte flytta, förklarar han. De vill bo kvar i sina hus eller lägenheter, och så ser det ut på de flesta håll i världen, berättar Lennart Grabe.

Men för en pensionär som har en låg pension och blivit ensam efter partnerns död kan det vara väldigt svårt att klara det, konstaterar han.

– Det är lätt att sitta med en 40-årings perspektiv och tycka att pensionärer som inte har råd ska flytta. Men de vill inte. De vill kunna bo kvar.

Hypotekspensions-lånen ger den möjligheten, eftersom det är bostaden som betalar lånet, inte låntagaren själv, berättar han. Därför värderas bostaden noga, och lånen beviljas med en viss kvotdel i förhållande till övervärdet i huset eller lägenheten. Låntagarens ålder har också betydelse för hur stort lånet kan bli – yngre får låna mindre, eftersom de väntas leva längre.

Baksidan är att arvingarna kanske inte får så stort arv när låntagaren dött.

Annons

– Man förbrukar en del av tillgången, och det blir mindre i arv. Men vi säger alltid att man ska prata med sina barn om att man tar lånet. Ofta är det också barnen som kommer med sina föräldrar och tycker att de ska ta lån för att föräldrarna ska kunna ha det lite roligt.

Lånen används ofta för att betala exempelvis renoveringar, bilinköp, resor eller till att helt enkelt få till en liten guldkant på ålderns höst.

Det är inte direkt samstämmigt med det Sparbankernas Lyckoslanten predikat genom åren – att konsumtion för lånade pengar är omoraliskt, och ska undvikas till varje pris. Men det tycker Lennart Grabe är nonsens.

– Vi har inte rätt att kräva att få ärva. Att göra det är som att säga “du har inte rätt att ha roligt”. Det är att förneka sina föräldrar att ha det bra. Det, däremot, det är omoraliskt.

Hypotekspensions-lånen är en nischprodukt, berättar han. Den som kan och får ska absolut ta ett vanligt bostadslån. Han räknar med att mellan 10 och 20 procent av alla pensionärer hör till målgruppen för hypotekspensions-lånen.

– Det här är en ventil för dem som inte har möjlighet att ta bolån, men det är inte för alla pensionärer, säger Lennart Grabe.

Annons

LÄS ÄVEN: Här är Sveriges rikaste 55-plussare
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Ledande telefonbolag höjer avgifter

 

Ledande telefonbolag höjer avgifter

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Svensk Hypotekspension slår ifrån sig kritik Svensk Hypotekspension slår ifrån sig kritik