Regeringen vill ge pensionärer billigare tandvård - E55
Annons
Annons

Regeringen vill ge pensionärer billigare tandvård

Pensionärer är speciellt missgynnade inom tandvården och tandhälsan har blivit en klassfråga. Det vill regeringen nu ändra på.

Annons
Annons

Hur bra tandhälsa man har beror ofta på tjockleken på plånboken. Och speciellt utsatta är pensionärer anser regeringen som nu startar en utredning för att utreda skillnaderna.

– Idag skiljer sig tandhälsan mellan olika grupper i samhället. Har du det gott ställt så har du också bättre och friskare tänder. Det är inte så konstigt när det är så dyrt att gå till tandläkaren. Pensionärer är extra drabbade, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser

Alla ska ha råd med tandvård

Regeringen menar att alla ska ha råd att gå till tandläkaren och vill nu se vilka möjligheter som finns för att åstadkomma det.

– Vi får signaler om att det är många äldre som avbokar sina besök och en sämre munhälsa påverkar hälsan i övrigt, vilket är oroväckande. Det ska inte vara så i Sverige, att man avstår från att gå till tandläkaren för att man inte har råd, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

LÄS MER: Allras försäkring för hål i tänderna gör stora hål i plånboken

Utredningen ska utrota ojämlikhet

Tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har fått uppdraget att leda utredningen som ska vara klar i mars 2020.

Annons

– Det känns väldigt roligt och viktigt att få leda den här utredningen om en mer jämlik tandhälsa. Jag ser fram emot att göra ett grundligt arbete där vi kan hitta lösningar för att utrota ojämlikheten i tandhälsa och säkerställa att alla har råd att gå till tandläkaren, säger Veronica Palm i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Regeringen vill ge pensionärer billigare tandvård Regeringen vill ge pensionärer billigare tandvård