Advokaten nyckeln till spanska husköpet - E55
Annons
Annons

Advokaten nyckeln till spanska husköpet

Annons
Annons

Vill du bo eller köpa lägenhet i Spanien? Strunta i mäklaren. Skaffa en bra advokat.

Att köpa lägenhet i Spanien är inte riktigt samma sak som att göra det i Sverige. Tvärtom, det är rätt stor skillnad. Milsvid för att vara helt ärlig.

Till och börja med ska du fundera på vem du går på första visningen med. För den personen kommer förmodligen i slutändan få en del av provisionen när du väl köper något. I Spanien läggs en lägenhet ut på flera mäklare, oftast. Du bokar visningar genom att din ”mäklare” ringer till säljarens dito. Oavsett vilken lägenhet du i slutändan bestämmer dig för så kommer en del av provisionen som säljaren betalar för att få sin lägenhet såld gå till din första kontaktperson. Oavsett om hen är med vid slutaffären eller inte. Din första kontakt har liksom någon slags ”första tjing” på dig. Rörigt, jag vet.

Egentligen spelar det dig mindre roll. Men det illustrerar egentligen något annat, viktigare och det är att det egentligen inte finns någon ansvarig mäklare. Vem som helst kan nämligen hjälpa till att sälja eller förmedla lägenheter. Det krävs ingen mäklarlicens och med det inte heller någon vidare kunskap om lagar och regler. Tänk på det. I Sverige kan mäklaren i värsta fall bli av med sin licens om den inte sköter sig. I Spanien är marknaden mer vildvuxen.

Annons

Och då kommer vi till pudelns kärna och det är att ha en bra advokat. Det är advokaten som går igenom alla dokument och säkerställer att lägenheten inte längre är pantsatt när du tar över den, att det inte finns några dolda kostnader som du kommer tvingas betala, att ägaren verkligen är ägaren och har rätt att sälja objektet och så vidare.

Själva affären görs sen upp hos en auktoriserad notarie. Att ha en advokat som du har förtroende för är viktigt när du kommit ända hit. Hos notarien skriver du på så mycket papper och allt som står översätts och rabblas i en sådan fart att det är helt omöjligt att hänga med, än mindre hinna med att ha några synpunkter.

Men kom ihåg – betala inte 1 procent av köpeskillingen i något schablonbelopp mot bättre vetande till advokaten. Det är galenskap och något en spanjor aldrig i livet skulle gå med på. Av någon anledning har det blivit någon slags standard som uppenbarligen går att ta ut från köpsugna utlänningar. Kräv en timpenning och ett slags tak på notan, allt annat är orimligt. Det finns advokater, i alla fall på Mallorca, som tar 100 euro i timmen. Har du problem att hitta dem så kan jag tipsa.

 

Populära krönikor

  1. Mexikos ekonomiska mysterium

    Gangstermetropol eller paradis för pensionärer? Efter flera år där förvånas jag fortfarande...

  2. Jag älskar pengar

    Nyss hemkommen från Thailand kan jag konstatera att jag älskar pengar och att jag har saknat dem...

Visa fler krönikor
Annons
Annons
Läs nästa artikel Advokaten nyckeln till spanska husköpet Advokaten nyckeln till spanska husköpet